ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η πείνα επηρεάζει αρνητικά τη λήψη αποφάσεων

20 Νοεμβρίου 2023, 09:00

images

Ορμόνη που σχετίζεται με την πείνα και παράγεται στο έντερο, μπορεί να επηρεάσει άμεσα ένα κέντρο λήψης αποφάσεων του εγκεφάλου προκειμένου να καθοδηγήσει τη συμπεριφορά, όπως αναφέρει νέα μελέτη από ερευνητές του UCL (University College London).

Η μελέτη σε πειραματόζωα, που δημοσιεύτηκε στο Neuron, είναι η πρώτη που δείχνει πώς οι ορμόνες της πείνας μπορούν να επηρεάσουν άμεσα τη δραστηριότητα του ιππόκαμπου του εγκεφάλου. Ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Andrew MacAskill (UCL Neuroscience, Physiology & Pharmacology) είπε: "Όλοι γνωρίζουμε ότι οι αποφάσεις μας μπορούν να επηρεαστούν σοβαρά  από την πείνα μας, καθώς το φαγητό έχει διαφορετικό νόημα ανάλογα με το αν πεινάμε ή χορτάσαμε.

Βρήκαμε ότι ένα μέρος του εγκεφάλου που είναι κρίσιμο για τη λήψη αποφάσεων, είναι εκπληκτικά ευαίσθητο στα επίπεδα των ορμονών της πείνας που παράγονται στο έντερό μας, κάτι που πιστεύουμε ότι βοηθά τον εγκέφαλό μας να προσαρμόσει τις διατροφικές μας επιλογές».

Ο Δρ MacAskill προσέθεσε: «Φαίνεται ότι ο ιππόκαμπος «φρενάρει» το ένστικτο ενός ζώου να φάει όταν συναντά φαγητό, για να διασφαλίσει ότι το ζώο δεν τρώει πάρα πολύ- αλλά αν το ζώο πράγματι πεινά, οι ορμόνες θα κατευθύνουν τον εγκέφαλο να απενεργοποιήσει αυτά τα «φρένα», οπότε το ζώο προχωρά και αρχίζει να τρώει».

Οι επιστήμονες συνεχίζουν την έρευνά τους, διερευνώντας εάν η πείνα μπορεί να επηρεάσει τη μάθηση ή τη μνήμη, βλέποντας εάν τα ποντίκια εκτελούν διαφορετικά καθήκοντα που δεν αφορούν συγκεκριμένα τρόφιμα ανάλογα με το πόσο πεινούν. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι πρόσθετη έρευνα μπορεί επίσης να ρίξει φως στο εάν υπάρχουν παρόμοιοι μηχανισμοί για το άγχος ή τη δίψα.

Τέλος, οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να συμβάλουν στην έρευνα για τους μηχανισμούς των διατροφικών διαταραχών.

Σχετικά Άρθρα