ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η παχυσαρκία συνδέεται με ένα μόριο που διαταράσσει το μεταβολισμό

31 Ιανουαρίου 2024, 10:00

images

Περίπου το 38% του παγκόσμιου πληθυσμού, θεωρείται παχύσαρκο ή υπέρβαρο, σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας. Ερευνητές εκτιμούν ότι η πλειοψηφία του παγκόσμιου, ενήλικου πληθυσμού, θα έχει πρόβλημα υπερβαρότητας (ΔΜΣ άνω του 25) και παχυσαρκίας (ΔΜΣ άνω του 29) μέχρι το 2030. Αλλά ενώ είναι σαφές ότι το πρόβλημα δημιουργείται ή και επιδεινώνεται από την κακή διατροφή και την καθιστική ζωή, κάποιοι είναι σαφές ότι έχουν τάση να βάζουν κιλά ενώ άλλοι να είναι πιο αδύνατοι.

Προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι η παχυσαρκία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ορισμένα συστήματα του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένων του αναπνευστικού, του πεπτικού, του σκελετικού και του μυϊκού συστήματος. Μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ατόμου για διάφορες ασθένειες, όπως:

-εγκεφαλικό

-υψηλή αρτηριακή πίεση

-υπνική άπνοια.

Τώρα ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια - Σαν Ντιέγκο, υποστηρίζουν ότι η παχυσαρκία επηρεάζει επίσης τον οργανισμό σε μεταβολικό επίπεδο. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό το εύρημα μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για τη θεραπεία ή την πρόληψη της παχυσαρκίας. Η μελέτη του δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Metabolism.

Ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Δρ Alan Saltiel, καθηγητής στο τμήμα Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, εξήγησε ότι η παχυσαρκία προκαλεί μεταβολικές ανωμαλίες στον οργανισμό επειδή αυτός πρέπει να διαχειριστεί υπερβολικές ποσότητες ενέργειας λόγω της πάθησης. Με άλλα λόγια, ο οργανισμός πρέπει να βρει έναν τρόπο να αποθηκεύει ενέργεια ή υπερβολικές θερμίδες αφού υπάρχει όριο στο πόσες θερμίδες μπορεί να καίει.

Χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο ποντικιού, ο Δρ. Saltiel και η ομάδα του ανακάλυψαν ότι, όταν τα ποντίκια τρέφονταν με δίαιτα πλούσια σε λιπαρά, τα μιτοχόνδρια - γνωστά ως «η δύναμη του κυττάρου» - εντοπίζονταν μέσα σε λιποκύτταρα κατακερματισμένα σε μικρότερα μιτοχόνδρια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτά τα μικρότερα μιτοχόνδρια, δεν μπορούσαν να κάψουν τόσο πολύ λίπος, όσο τα μεγαλύτερα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι αλλαγές που συμβαίνουν στον οργανισμό όταν ένα άτομο είναι παχύσαρκο, οδηγούν τα μιτοχόνδρια στο να διασπώνται περισσότερο, δηλαδή προκαλούν τη διαδικασία που είναι γνωστή ως σχάση. Ανακάλυψαν επίσης ότι αυτές οι αλλαγές συμβαίνουν μόνο σε έναν τύπο λιποκυττάρων - το είδος που βρίσκεται κάτω από το δέρμα (υποδόρια)- που είναι κυρίως στους γοφούς και τους μηρούς.

"Αυτή θεωρείται ότι είναι η «καλή» αποθήκη λίπους, καθώς έχει τη δυνατότητα να κάψει και να αποθηκεύσει λίπος", είπε ο Δρ Saltiel.

Κατά τη διάρκεια της έρευνάς τους, ο Δρ Saltiel και η ομάδα του ανακάλυψαν ότι αυτός ο κατακερματισμός των μιτοχονδρίων προκλήθηκε από ένα μόνο μόριο που ονομάζεται RaIA. 

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό το εύρημα θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε νέους τρόπους πρόληψης ή/και θεραπείας της παχυσαρκίας.

Σχετικά Άρθρα