ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η μεσογειακή διατροφή με ελαιόλαδο μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

13 Μαρτίου 2023, 09:00

images

Η μεσογειακή διατροφή – με την προσθήκη ελαιόλαδου - μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις γυναίκες κατά τα 2/3, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Η μεσογειακή δίαιτα, η οποία περιλαμβάνει έναν συνδυασμό ομάδων τροφίμων από χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, συνήθως υποστηρίζει την εναλλαγή του βουτύρου με λάδι και τη μείωση της κατανάλωσης κρέατος και παράλληλα τη συμπερίληψη περισσότερων ψαριών στη διατροφή. Η αυξημένη ποσότητα φρούτων και λαχανικών, είναι επίσης βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής.

Όπως μεταδίδει το Independent, οι ερευνητές συνέκριναν 2 ομάδες γυναικών, με τη μία ομάδα να ακολουθήσει μεσογειακή διατροφή, είτε με επιπλέον ελαιόλαδο, είτε με ξηρούς καρπούς, ενώ στην άλλη δόθηκε η οδηγία να ακολουθήσει δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Η μέση γυναίκα που συμμετείχε στη μελέτη είχε ηλικία 67,7 ετών, ΔΜΣ 30,4 ενώ οι περισσότερες από αυτές είχαν περάσει στο στάδιο της εμμηνόπαυσης πριν από την ηλικία των 55 ετών.

Η μελέτη οδήγησε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες, ηλικίας μεταξύ 60 και 80 ετών, που ακολούθησαν τη μεσογειακή διατροφή με πρόσθετο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είχαν 68% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης κακοήθους καρκίνου του μαστού από εκείνες που ακολουθούσαν δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Επιπλέον, όσες ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή με προσθήκη ξηρών καρπών εμφάνισαν «μη σημαντική μείωση του κινδύνου».

Από τις 4.282 γυναίκες στην Ισπανία που ρωτήθηκαν μεταξύ των ετών 2003 και 2009, υπήρχαν 35 νέες περιπτώσεις κακοήθους καρκίνου του μαστού.

Ο επικεφαλής συγγραφέας, Miguel A Martínez-González, δήλωσε: «Τα αποτελέσματα της δοκιμής υποδηλώνουν την ευεργετική επίδραση μιας μεσογειακής διατροφής συμπληρωμένης με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στην πρωτογενή πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Παρ' όλα αυτά, αυτά τα αποτελέσματα χρειάζονται επιβεβαίωση από μακροχρόνιες μελέτες με υψηλότερο αριθμό περιστατικών".

Καταληκτικά, οι συγγραφείς επεσήμαναν ότι δεν μπορούσαν να αποδείξουν εάν τα οφέλη για την υγεία οφείλονταν μόνο στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο «ή στην κατανάλωσή του στο πλαίσιο της μεσογειακής διατροφής».



Σχετικά Άρθρα