ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η Μεσογειακή Διατροφή αναδεικνύεται σε "υπερόπλο"

22 Απριλίου 2020, 10:00

images

Τη Δευτέρα του Πάσχα ο καθηγητής παθολογίας- λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, έκανε μία μικρή παρένθεση στην ημερήσια ενημέρωσή του για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, για να αναφερθεί στην ακόμα μεγαλύτερη σπουδαιότητα της τήρησης το διάστημα αυτό του μεσογειακού προτύπου διατροφής. Της περίφημης και γνωστής σε όλο τον κόσμο Μεσογειακής Διατροφής.

Όπως σημείωσε ο καθηγητής, τώρα που είμαστε περισσότερο στο σπίτι, μπορούμε και πρέπει να μαγειρεύουμε πιο υγιεινά και να μαζεύεται όλη η οικογένεια γύρω από το τραπέζι για γεύματα που θα θωρακίσουν την υγεία και τον ψυχισμό μας τις δύσκολες αυτές ημέρες. Είναι μια καλή ευκαιρία δηλαδή να θυμηθούμε ποιοι είμαστε και τους θησαυρούς που κρύβει η γη και η θάλασσά μας.

Καλύτερη υγεία

Οι άνθρωποι που ζουν στη Μεσόγειο έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής και λιγότερα καρδιαγγειακά επεισόδια σε σχέση με τους κατοίκους των δυτικών κοινωνιών. Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει τους λόγους από την δεκαετία του 1960... Το ελαιόλαδο αντί για βούτυρο, το ψάρι και το κοτόπουλο αντί για μοσχάρι, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά αντί για κονσέρβες και κατεψυγμένα, κάνουν την διαφορά!

Μια δεκάχρονη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «Journal of American Medical Association» (JAMA) περιέγραψε ότι οι ασθενείς που ακολούθησαν τη μεσογειακή διατροφή και έναν υγιεινό τρόπο ζωής με άσκηση, είχαν κατά 50% μείωση των θανάτων από καρδιαγγειακά. Κι είναι γνωστό ότι οι τροφές που συνηθίζουν να καταναλώνουν οι κάτοικοι της Μεσογείου, προστατεύουν από την εξέλιξη του σακχαρώδη διαβήτη, αλλά και από την εμφάνιση νέων περιπτώσεων με ελάττωση του κινδύνου κατά 83%. 

Αλλά τι περιέχει σε εβδομαδιαία βάση το μοντέλο αυτό διατροφής;

Καθημερινή κατανάλωση αρκετών φρούτα και λαχανικών.

Καθημερινή κατανάλωση 2 μερίδων γαλακτοκομικών με λίγα λιπαρά (γάλα, τυρί ή γιαούρτι). 

Λίγο κόκκινο κρέας μία φορά τη βδομάδα για τους ενήλικες, δύο φορές για τα παιδιά και τους εφήβους.

Ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί 120 ml ημερησίως ή κάθε δεύτερη μέρα για τις γυναίκες, ή μέχρι 2 ποτηράκια για τους άνδρες προφυλάσσει το καρδιαγγειακό μας σύστημα.

Καθημερινή κατανάλωση μικρής ποσότητας σύνθετων υδατανθράκων, όπως τα δημητριακά (πολύσπορο ψωμί, ολικής αλέσεως δημητριακά).

Δύο γεύματα την εβδομάδα με ψάρι κατά προτίμηση μικρό και λιπαρό όπως είναι η σαρδέλα.

Αποκλειστική κατά το δυνατόν χρησιμοποίηση ελαιόλαδου στη μαγειρική.

Δύο τουλάχιστον γεύματα την εβδομάδα με όσπρια.


Σχετικά Άρθρα