ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η κατανάλωση ξηρών καρπών βοηθάει στον έλεγχο της υπέρτασης

09 Μαΐου 2022, 10:00

images

Πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι μια μικρή, καθημερινή κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υπέρτασης. Σε αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν την πρόσληψη φιστικιών, αμυγδάλων ή/και κουκουναριού σε περισσότερους από 10.000 Κορεάτες συμμετέχοντες ηλικίας 40 ετών και άνω με βάση ερωτηματολόγια.

Οι ερευνητές ανέλυσαν την πιθανή αθροιστική πρόσληψη ξηρών καρπών και φιστικιών κατά τη διάρκεια της ζωής των συμμετεχόντων. Αυτό που ανακάλυψαν ήταν μια σημαντικά αντιστρόφως ανάλογη σχέση μεταξύ μιας μέσης εβδομαδιαίας κατανάλωσης τουλάχιστον 15 γραμμαρίων ξηρών καρπών και της αύξησης της υπέρτασης.

Αυτή η μελέτη, λοιπόν, προτείνει ότι μια πολύ μικρή εβδομαδιαία μερίδα φιστικιών, αμυγδάλων και/ή κουκουναριού μπορεί να είναι αποτελεσματική στην πρόληψη της υπέρτασης. Παράλληλα, οι διατροφολόγοι σημειώνουν ότι μια καθημερινή μερίδα ξηρών καρπών ή βουτύρου ξηρών καρπών μπορεί να προσφέρει επιπλέον οφέλη σε όλη τη ζωή ενός ατόμου.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι, ενώ τα πιο πρόσφατα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση μόλις λίγων γραμμαρίων από αμύγδαλα, φιστίκια και/ή κουκουνάρια την εβδομάδα μπορεί να είναι ευεργετική για την υγεία της καρδιάς, η καθημερινή κατανάλωση έχει τα δικά της πιθανά οφέλη.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι η κατανάλωση φιστικιών και άλλων παρόμοιων τροφών μπορεί να είναι ευεργετική ήδη από τη βρεφική ηλικία. Στο παρελθόν, οι παιδίατροι συμβούλευαν τους γονείς να καθυστερήσουν την προσθήκη αλλεργιογόνων τροφών, όπως οι ξηροί καρποί και τα φιστίκια, στη διατροφή των βρεφών, αλλά αυτό δεν ισχύει πλέον σε αρκετές δυτικές χώρες.

«Οι τροφές με φιστίκια που είναι ασφαλείς για βρέφη θα πρέπει να προστίθενται από τον πρώτο χρόνο της ζωής τους και ήδη από 4 έως 6 μηνών για μωρά με μεγάλες πιθανότητες για εμφάνιση αλλεργιών, για να βοηθήσουν στην πρόληψη της ανάπτυξης αλλεργιών στα φιστίκια», λέει η Δρ Sherry Coleman Collins. «Αφού εισαχθούν με επιτυχία, θα πρέπει να διατηρούνται στη διατροφή σε τακτική βάση».

Όσο για τους ενήλικες, η Δρ Amber Trejo προσφέρει μια σειρά από συμβουλές για την ενσωμάτωση κατάλληλων μερίδων ξηρών καρπών σε καθημερινή βάση. Για παράδειγμα, προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας φυστικοβούτυρο στη βρώμη το πρωί και 1 κουταλιά της σούπας στο γιαούρτι αργότερα το απόγευμα.

Μια άλλη επιλογή είναι να προσθέσετε ψιλοκομμένα αμύγδαλα σε μια σαλάτα. Το φυτικό λίπος θα σας βοηθήσει να μείνετε χορτάτοι, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, προθέτει η Trejo. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε σνακ με ξηρούς καρπούς, όπως είναι αρκετές μπάρες δημητριακών.

Πειραματιστείτε με τους ξηρούς καρπούς. Χρησιμοποιείστε τους στο μαγείρεμα και προσπαθήστε να τους εντάξετε στα γεύματά σας για να αποκομίσετε τα οφέλη τους! Αυτή είναι η τελευταία σύσταση!


Σχετικά Άρθρα