ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η κατανάλωση καφέ μετά την εγκυμοσύνη μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

18 Δεκεμβρίου 2022, 08:00

images

Μεταξύ των ομάδων υψηλού κινδύνου για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 είναι οι γυναίκες που εμφάνισαν διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, κοινώς γνωστό ως διαβήτης κύησης. Σε σύγκριση με το γενικό υγιή γυναικείο πληθυσμό, αυτές οι γυναίκες μπορεί να αντιμετωπίζουν δεκαπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 το διάστημα μετά τον τοκετό.

Η τρέχουσα γνωστή έρευνα έχει βρει ότι η κατανάλωση δύο έως πέντε φλιτζανιών καφέ, είτε με καφεΐνη, είτε χωρίς καφεΐνη την ημέρα είναι δυνητικά ένα υγιεινό υποκατάστατο για την καθυστέρηση της εμφάνισης ή την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.

Για να το διερευνήσει αυτό, η καθηγήτρια Cuilin Zhang, Διευθύντρια του Παγκόσμιου Κέντρου για την Ασιατική Γυναικεία Υγεία (GloW) και καθηγήτρια στο Τμήμα Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Yong Loo Lin School of Medicine, Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης (NUS Medicine), και η ομάδα του GloW, σε συνεργασία με το Harvard TH Chan School of Public Health και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH), εξέτασαν τους ρόλους της μακροχρόνιας κατανάλωσης καφέ μετά την περίπλοκη εγκυμοσύνη και τον επακόλουθο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 σε γυναίκες με ιστορικό διαβήτη κύησης.

Η ομάδα εξέτασε περαιτέρω την κατανάλωση καφέ με διαβήτη τύπου 2 αντικαθιστώντας τα κοινά ζαχαρούχα ποτά με καφέ. Τα ευρήματα από αυτή τη μελέτη, «Η συνήθης κατανάλωση καφέ και ο επακόλουθος κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 σε άτομα με ιστορικό διαβήτη κύησης - μια προοπτική μελέτη» δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο American Journal of Clinical Nutrition.

Στη μελέτη τους, οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερες από 4.500 γυναίκες, κυρίως λευκές, που είχαν ιστορικό διαβήτη κύησης για περισσότερα από 25 χρόνια, και εξέτασαν τις συσχετίσεις της μακροχρόνιας κατανάλωσης καφέ με τον επακόλουθο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν καθόλου καφέ με καφεΐνη, μεταξύ εκείνων που έπιναν ένα φλιτζάνι καφέ με καφεΐνη ή λιγότερο, δύο έως τρία φλιτζάνια και τέσσερα ή περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα, ο κίνδυνος για διαβήτη τύπου 2 μειώθηκε κατά 10%, 17%, και 53% αντίστοιχα.

Είναι ενδιαφέρον ότι ο καφές χωρίς καφεΐνη δεν συσχετίστηκε με τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 στη μελέτη. Ωστόσο, αυτό το εύρημα μπορεί να οφείλεται στον σχετικά μικρό αριθμό των γυναικών που κατανάλωναν καφέ ντεκαφεϊνέ , έτσι ώστε η μελέτη δεν μπόρεσε να εντοπίσει μια σημαντική συσχέτιση.

«Μέχρι στιγμής, τα συνολικά ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο καφές με καφεΐνη, όταν καταναλώνεται σωστά (δύο έως πέντε φλιτζάνια την ημέρα, χωρίς ζάχαρη και γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά/υψηλά λιπαρά), θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε έναν σχετικά υγιεινό τρόπο ζωής για συγκεκριμένο πληθυσμό», σημείωσε η καθηγήτρια Zhang.



Σχετικά Άρθρα