ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η κατανάλωση φλαβονοειδών συμβάλλει στην υγιή γήρανση

12 Ιουνίου 2025, 07:00

images

Οι άνθρωποι πλέον ζούμε περισσότερα χρόνια από ποτέ. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο αριθμός των ανθρώπων ηλικίας 60 ετών και άνω, παγκοσμίως, αναμένεται να αυξηθεί από 1 δισεκατομμύριο το 2020 σε 1,4 δισεκατομμύρια το 2030 και σε 2,1 δισεκατομμύρια έως το 2050. Καθώς οι άνθρωποι αναμένεται να ζούμε περισσότερο, έχει δοθεί έμφαση στην εύρεση τρόπων για να διασφαλιστεί ότι θα γερνάμε με υγιή τρόπο, με υψηλή ποιότητα ζωής και απαλλαγμένοι από σοβαρές ασθένειες. 

«Καθώς οι άνθρωποι ζουν περισσότερο, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι παραμένουν υγιείς και ανεξάρτητοι για όσο το δυνατόν περισσότερο», δήλωσε η Δρ Nicola Bondonno, PhD, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Δανικό Ινστιτούτο Καρκίνου στην Κοπεγχάγη της Δανίας. «Η εύρεση φυσικών, καθημερινών τρόπων για την υποστήριξη της υγιούς γήρανσης, όπως μέσω της διατροφής, προσφέρει μία οικονομική και προσιτή προσέγγιση που μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής και να μειώσει την πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης».

Η Bondonno είναι η συγγραφέας μιας νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο The American Journal of Clinical Nutrition, η οποία οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση περισσότερων τροφών και ποτών πλούσιων σε φλαβονοειδή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ενός ατόμου να εμφανίσει διάφορες επιπτώσεις της γήρανσης, όπως η κακή ψυχική υγεία.

Για αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα υγείας από περισσότερες από 62.000 γυναίκες και περισσότερους από 23.000 άνδρες ηλικίας 60 ετών και άνω που είχαν συμμετάσχει στη Μελέτη Υγείας Νοσηλευτών, που διεξήχθη από το 1990 έως το 2014, και στη Μελέτη Παρακολούθησης Επαγγελματιών Υγείας, που διεξήχθη από το 2006 έως το 2018.

Τα δεδομένα υγείας περιελάμβαναν την ποσότητα τροφίμων και ποτών πλούσιων σε φλαβονοειδή που κατανάλωσαν οι συμμετέχοντες στη μελέτη, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τη σωματική τους λειτουργία και την ψυχική τους υγεία.

Στο τέλος της μελέτης, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη, καταναλώνοντας αυξημένη ποσότητα φλαβονοειδών, είχαν 15% χαμηλότερο κίνδυνο ευθραυστότητας, καθώς και 12% λιγότερες πιθανότητες μειωμένης σωματικής λειτουργίας.

«Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι δίαιτες πλούσιες σε τροφές που περιέχουν φλαβονοειδή μπορούν να βοηθήσουν τις μεγαλύτερες γυναίκες να διατηρήσουν τη δύναμη και την κινητικότητα καθώς μεγαλώνουν - βασικούς παράγοντες για να παραμείνουν ανεξάρτητες, να αποφύγουν τις πτώσεις και να διατηρήσουν τη συνολική ποιότητα ζωής», εξήγησε η Bondonno. «Ακόμα και μέτριες βελτιώσεις όπως αυτές μπορούν να κάνουν πραγματική διαφορά στην ικανότητα κάποιου να ζήσει καλά σε μεγαλύτερη ηλικία».

Οι ίδιες γυναίκες συμμετέχουσες παρουσίασαν επίσης 12% χαμηλότερο κίνδυνο κακής ψυχικής υγείας. Για τους άνδρες συμμετέχοντες στη μελέτη, ενώ αυτοί με την υψηλότερη πρόσληψη φλαβονοειδών παρουσίασαν μείωση κατά 15% στον κίνδυνο κακής ψυχικής υγείας, δεν υπήρξε κανένα όφελος όσον αφορά τη μείωση των κινδύνων ευθραυστότητας ή μειωμένης σωματικής λειτουργίας.

«Είναι πιθανό η διαφορά που παρατηρήσαμε μεταξύ ανδρών και γυναικών να έχει περισσότερο να κάνει με τον τρόπο δομής της μελέτης παρά με μια πραγματική βιολογική διαφορά. Οι άνδρες παρακολουθήθηκαν για μικρότερο χρονικό διάστημα, επομένως μπορεί να μην είχαμε αρκετά δεδομένα για να ανιχνεύσουμε ορισμένες επιδράσεις. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε εάν οι άνδρες και οι γυναίκες αντιδρούν πραγματικά διαφορετικά στα φλαβονοειδή».

Τροφές με φλαβονοειδή

Μούρα.

Φράουλες.

Μαύρη σοκολάτα.

Σταφύλια.

Ντομάτες.

Καρότα.

Κόκκινο κρασί.

Δαμάσκηνα.





Σχετικά Άρθρα