ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η κατανάλωση δύο μερίδων αβοκάντο την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών

04 Απριλίου 2022, 09:00

images

Η κατανάλωση δύο ή περισσότερων μερίδων αβοκάντο την εβδομάδα συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ η κατανάλωση αβοκάντο αντί ορισμένων τροφών που περιέχουν λίπος όπως το βούτυρο, το τυρί ή τα επεξεργασμένα κρέατα, συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή είναι η πρώτη, μεγάλη μελέτη που υποστηρίζει τη θετική συσχέτιση μεταξύ της υψηλότερης κατανάλωσης αβοκάντο και της πρόληψης καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπως η στεφανιαία νόσος και το εγκεφαλικό.

«Η μελέτη αυτή μάς παρέχει περαιτέρω στοιχεία ότι η πρόσληψη ακόρεστων λιπαρών φυτικής προέλευσης μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της διατροφής και είναι ένα σημαντικό συστατικό στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων», δήλωσε η Lorena S. Pacheco, Ph.D., MPH, RDN, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο τμήμα Διατροφής στο Harvard TH Chan School of Public Health στη Βοστώνη. «Αυτά είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτα ευρήματα, καθώς η κατανάλωση αβοκάντο έχει αυξηθεί κατακόρυφα στις ΗΠΑ τα τελευταία 20 χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ» προσθέτει.

Επί 30 χρόνια, οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερες από 68.780 γυναίκες (ηλικίες 30 έως 55 ετών) από τη μελέτη Nurses' Health Study και περισσότερους από 41.700 άνδρες (ηλικίας 40 έως 75 ετών) από τη μελέτη παρακολούθησης των επαγγελματιών υγείας. Όλοι οι συμμετέχοντες δεν έπασχαν από καρκίνο, στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικό στην αρχή της μελέτης, ενώ ζούσαν στις ΗΠΑ.

Οι ερευνητές κατέγραψαν 9.185 συμβάντα στεφανιαίας νόσου και 5.290 εγκεφαλικά επεισόδια κατά τη διάρκεια περισσότερων από 30 ετών παρακολούθησης. Αξιολόγησαν τη διατροφή των συμμετεχόντων χρησιμοποιώντας ερωτηματολόγια συχνότητας τροφής που δίνονταν στην αρχή της μελέτης και στη συνέχεια κάθε τέσσερα χρόνια. Υπολόγισαν την πρόσληψη αβοκάντο από ένα ερωτηματολόγιο που ρωτούσε για την ποσότητα που καταναλώνεται και τη συχνότητα. Μία μερίδα ισοδυναμούσε με μισό αβοκάντο ή μισό φλιτζάνι αβοκάντο.

Η ανάλυση κατέληξε στα παρακάτω:

Αφού εξέτασαν ένα ευρύ φάσμα παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου και τη συνολική διατροφή, οι συμμετέχοντες στη μελέτη που έτρωγαν τουλάχιστον δύο μερίδες αβοκάντο κάθε εβδομάδα, είχαν 16% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και 21% χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, σε σύγκριση με εκείνους που ποτέ δεν ή έτρωγε σπάνια αβοκάντο.

Βάσει στατιστικών μοντέλων, η αντικατάσταση μισής μερίδας καθημερινά μαργαρίνης, βουτύρου, αυγού, γιαουρτιού, τυριού ή επεξεργασμένων κρεάτων όπως το μπέικον με την ίδια ποσότητα αβοκάντο συσχετίστηκε με 16% έως 22% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Η αντικατάσταση μισής μερίδας αβοκάντο την ημέρα με ισοδύναμη ποσότητα ελαιολάδου, ξηρών καρπών και άλλων φυτικών ελαίων δεν έδειξε επιπλέον όφελος. Δεν σημειώθηκαν σημαντικές συσχετίσεις σε σχέση με τον κίνδυνο εγκεφαλικού και το πόσο αβοκάντο καταναλώθηκε. Τα αποτελέσματα της μελέτης παρέχουν πρόσθετες πληροφορίες που κατευθύνουν τους επαγγελματίες υγείας προς μια πιο υγιεινή διατροφή.


Σχετικά Άρθρα