ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η κατανάλωση αλκοόλ έχει θετικές και αρνητικές επιπτώσεις στην καρδιά

01 Δεκεμβρίου 2023, 10:00

images

Ενώ προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου (CVD), πιο πρόσφατες μελέτες υποδηλώνουν ότι τα μέτρια επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία της καρδιάς. Μια νέα ανάλυση με επικεφαλής τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και τη Σχολή Επιστήμης και Πολιτικής Διατροφής του Friedman στο Πανεπιστήμιο Tufts (Σχολή Friedman), που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMC Medicine,  δίνει τώρα νέα εικόνα για αυτήν την περίπλοκη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και της καρδιαγγειακής υγείας.

Σύμφωνα με το Science Daily, για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα αίματος για να καταγράψουν τη συσχέτιση της αθροιστικής μέσης κατανάλωσης μπύρας, κρασιού και οινοπνεύματος, με 211 μεταβολίτες μεταξύ 2.428 συμμετεχόντων στη μελέτη Framingham Heart Study Offspring.

Οι ερευνητές παρατήρησαν συνολικά 60 μεταβολίτες που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ, εντοπίζοντας 7 κυκλοφορούντες μεταβολίτες που συνδέουν τη μακροχρόνια μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και 3 κυκλοφορούντες μεταβολίτες που συνδέουν το ίδιο μοτίβο κατανάλωσης αλκοόλ, με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Τα ευρήματα παρέχουν καλύτερη κατανόηση της μοριακής οδού της μακροχρόνιας κατανάλωσης αλκοόλ και υπογραμμίζουν την ανάγκη και την κατεύθυνση περαιτέρω έρευνας σε αυτούς τους μεταβολίτες για την ενημέρωση της στοχευμένης πρόληψης και θεραπείας της καρδιαγγειακής νόσου που σχετίζεται με το αλκοόλ.

«Τα ευρήματα της μελέτης καταδεικνύουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στα μεταβολικά μας προφίλ, δυνητικά αποδίδοντας, τόσο ευεργετικά, όσο και επιβλαβή αποτελέσματα», λέει ο Dr.Chunyu Liu, επίκουρος καθηγητής βιοστατιστικής στο BUSPH και συν-αντίστοιχος/συν-ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, με τον Dr.Jiantao Ma, επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Επιδημιολογίας Διατροφής και Επιστήμης Δεδομένων στο Friedman School.

«Ωστόσο, αντί να διευθετήσει οριστικά αυτή τη συζήτηση, αυτή η μελέτη υπογραμμίζει τις περίπλοκες επιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ στην καρδιαγγειακή υγεία και δημιουργεί μια χρήσιμη βάση για μελλοντικές έρευνες», λέει ο Δρ Liu.

Σχετικά Άρθρα