ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η καθημερινή κατανάλωση οσπρίων βοηθάει στη μείωση φλεγμονής και χοληστερίνης

05 Ιουνίου 2025, 09:00

images

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), ο διαβήτης επηρεάζει περίπου 1 στα 10 άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες, η πλειοψηφία των οποίων έχει διαβήτη τύπου 2. Αυτή η πάθηση χαρακτηρίζεται από αδυναμία ελέγχου των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Αντίστοιχα είναι άλλωστε τα νούμερα και στην ΕΕ. 

Από την άλλη, ως προδιαβήτη, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη και Πεπτικών και Νεφρικών Νοσημάτων των ΗΠΑ (NIDDK), χαρακτηρίζουμε «τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα που είναι υψηλότερα από το φυσιολογικό, αλλά όχι αρκετά υψηλά για να διαγνωστεί ως διαβήτης τύπου 2».

Πρόσφατη μελέτη 12 εβδομάδων που παρακολούθησε συμμετέχοντες με προδιαβήτη οδήγησε στο συμπέρασμα ότι μια απλή διατροφική αλλαγή μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη. Οι ερευνητές ήθελαν να κατανοήσουν εάν τα μαύρα φασόλια και τα ρεβίθια, που καταναλώνονται καθημερινά, θα μπορούσαν να επηρεάσουν τους βιοδείκτες υγείας μετά από 6 και 12 εβδομάδες. Συνολικά, στη μελέτη συμμετείχαν 72 άτομα, τα οποία κατηγοριοποιήθηκαν τυχαία σε 1 από τις 3 ομάδες, καταναλώνοντας 1 φλιτζάνι λευκό ρύζι, ρεβίθια ή μαύρα φασόλια κάθε μέρα.

Στην έναρξη της μελέτης και στις εβδομάδες 6 και 12, οι ερευνητές πήραν δείγματα αίματος για να μετρήσουν τα επίπεδα:

•Χοληστερόλη λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας (HDL): «καλή» χοληστερόλη.

•Χοληστερόλη λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL): «κακή» χοληστερόλη.

•C-αντιδρώσα πρωτεΐνη: Μια ένωση που απελευθερώνεται ως απόκριση στη φλεγμονή.

•Ιντερλευκίνη-6 (IL-6): Ένας άλλος βιολογικός δείκτης για τη φλεγμονή.

Κατέγραψαν επίσης το μεταβολισμό της γλυκόζης και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Την 12η εβδομάδα, όσοι κατανάλωναν ρεβίθια είχαν σημαντική μείωση στα επίπεδα ολικής χοληστερόλης, ενώ όσοι κατανάλωναν μαύρα φασόλια είχαν μειωμένα επίπεδα του δείκτη φλεγμονής, IL-6.

Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν εντόπισαν σημαντικές αλλαγές στο μεταβολισμό της γλυκόζης.

Παράλληλα με τα θετικά αποτελέσματα που συνδέονται με την πρόσληψη οσπρίων, υπήρξε και ένα εξίσου εκπληκτικό εύρημα: Στην 12η εβδομάδα, η ομάδα που κατανάλωνε λευκό ρύζι είχε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα «κακής» LDL χοληστερόλης από ό,τι στην αρχή της μελέτης.

Ωστόσο, αυτή ήταν μια μικρή, σχετικά σύντομη μελέτη, επομένως οι ερευνητές πρέπει να πραγματοποιήσουν περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουν πλήρως τα οφέλη αυτών των οσπρίων σε άτομα με προδιαβήτη.

Τέλος, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, σχεδιάζουν να συνεχίσουν αυτήν την ερευνητική γραμμή. Συγκεκριμένα, θέλουν να επικεντρωθούν στις συνδέσεις μεταξύ της μεταβολικής υγείας και του μικροβιώματος του εντέρου.


Σχετικά Άρθρα