ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η καθημερινή κατανάλωση ντομάτας βοηθάει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης

15 Ιανουαρίου 2024, 09:00

images

Νέα μελέτη δείχνει ότι η τακτική κατανάλωση ντομάτας, μπορεί να βοηθήσει τους μεγαλύτερους στη διαχείριση της υπέρτασης και μπορεί ακόμη να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης στους νεότερους. Στη σχετική μελέτη, τα άτομα χωρίς υψηλή αρτηριακή πίεση που έτρωγαν τις περισσότερες ντομάτες ή τροφές με βάση την ντομάτα, είχαν 36% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν υπέρταση από εκείνους που έτρωγαν λιγότερες. Η μελέτη δημοσιεύεται στο European Journal of Preventive Cardiology.

Αντίστοιχα, σε άτομα που είχαν ήδη υψηλή αρτηριακή πίεση, ειδικά εκείνα με υπέρταση σταδίου 1, η μέτρια κατανάλωση ντομάτας, συσχετίστηκε με μείωση της αρτηριακής πίεσης. Στη μελέτη συμμετείχαν 7.056 συμμετέχοντες, το 82,5% των οποίων είχε υπέρταση. Ερωτήθηκαν σχετικά με την καθημερινή ένταξη της ντομάτας στη διατροφή τους και ταξινομήθηκαν σε 4 κατηγορίες: λιγότερο από 44 γραμμάρια την ημέρα, 44-82 γραμμάρια, 82-110 γραμμάρια και περισσότερα από 110 γραμμάρια.

Οι συγγραφείς της μελέτης παρατήρησαν μείωση της διαστολικής αρτηριακής πίεσης σε όσους είχαν, τόσο τα υψηλότερα, όσο και τα ενδιάμεσα επίπεδα κατανάλωσης ντομάτας, σε σύγκριση με τα χαμηλότερα επίπεδα κατανάλωσης. Οι συμμετέχοντες με υπέρταση σταδίου 1 που κατανάλωναν ενδιάμεσες ποσότητες ντομάτας παρουσίασαν μείωση, τόσο της συστολικής, όσο και της διαστολικής αρτηριακής πίεσης σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που κατανάλωναν τις λιγότερες ντομάτες.

Τέλος, για τα άτομα που έτρωγαν περισσότερα από 110 γραμμάρια ντομάτας την ημέρα, ο κίνδυνος υπέρτασης μειώθηκε σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν τις λιγότερες ντομάτες. 

Σχετικά Άρθρα