ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η καλύτερη δίαιτα είναι να ακολουθούμε το βιολογικό μας ρολόϊ

27 Απριλίου 2020, 16:00

images

Μία νέα μελέτη επιβεβαιώνει τα ευρήματα και παλαιότερων που συστήνουν να τρώμε πλούσιο πρωινό και φτωχό δείπνο! Αλλά όπως επισημαίνει, πρέπει να ακολουθούμε το βιολογικό μας ρολόϊ. Διαχωρίζει δηλαδή από τον "κανόνα" αυτούς που δεν ξυπνούν για παράδειγμα νωρίς το πρωί και κοιμούνται πολύ αργά το βράδυ!

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος του PLOS Biology και διεξήχθη μεταξύ 1009 Αμερικανών, δείχνει ότι η τάση του οργανισμού να μειώνει ή να αυξάνει το σωματικό βάρος "αποθηκεύοντας" λίπος εξαρτάται όχι μόνο από το πόσο και τι τρώμε, αλλά και από την ώρα που το τρώμε. Αν δηλαδή προσπαθούμε να αδυνατίσουμε αλλά τρώμε ένα κανονικό γεύμα πριν ξαπλώσουμε για το νυχτερινό μας ύπνο, δεν θα παχύνουμε όπως λένε μερικοί -αν βέβαια συνολικά μέσα στη μέρα δεν παίρνουμε περιττές θερμίδες- αλλά πάντως θα δυσκολευτούμε να αδυνατίσουμε...

Αν όμως συνηθίζουμε -για παράδειγμα - να κοιμόμαστε γύρω στις 2 πμ, μπορούμε να τρώμε στις 10 το βράδυ ένα πλήρες γεύμα χωρίς κάποια παρενέργεια.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι με τον τρόπο αυτό ακολουθούμε το βιολογικό μας ρολόι. Τρώμε στις 10 το βράδυ, μένουμε ξύπνιοι άλλες τέσσερις ώρες και μετά κοιμόμαστε 7-8 ώρες και ξυπνάμε κατά 9-10 το πρωί που είναι κάπως αργά για πρωίνό αλλά κατά 11-12 είναι μια κατάλληλη ώρα για ένα σνακ τύπου brunch (από τις λέξεις breakfast και lunch).

Όπως και να έχει, η μελέτη μας συνιστά να τρώμε τακτικά μέσα στην  μέρα, τις ώρες που έχουμε ενεργητικότητα και δραστηριότητες και να αποφεύγουμε το φαγητό αρκετές ώρες πριν από το νυχτερινό ύπνο. 

Σχετικά Άρθρα