ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η καφεΐνη συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

19 Μαρτίου 2023, 08:00

images

Ο καφές, το πράσινο και το μαύρο τσάι αποτελούν πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, φυσικών ενώσεων που έχουν συνδεθεί με μία σειρά από οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, η καφεΐνη (ή τεΐνη) που υπάρχει σε αυτά τα ποτά ,μπορεί επίσης να προσφέρει τα δικά της οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα μια νέα γενετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMJ Medicine. Αυτό πιθανώς οφείλεται στην επίδραση της καφεΐνης στο σωματικό λίπος και το βάρος.

«Τα ευρήματα δείχνουν ότι η καφεΐνη μπορεί, τουλάχιστον εν μέρει, να εξηγήσει την αντίστροφη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του κινδύνου διαβήτη τύπου 2», γράφουν οι ερευνητές.

Τα αποτελέσματα της νέας μελέτης υποστηρίζουν τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης καφεΐνης και του χαμηλότερου κινδύνου διαβήτη τύπου 2. Αλλά η Δρ Denise Pate, γιατρός εσωτερικής ιατρικής και ιατρική διευθύντρια στα Ιατρικά Γραφεία του Μανχάταν στη Νέα Υόρκη, επεσήμανε ότι οι ερευνητές δεν εξέτασαν συγκεκριμένα τη σχέση μεταξύ του μεταβολισμού της καφεΐνης και των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, όπως διαγιγνώσκεται ο διαβήτης τύπου 2.

Ωστόσο, ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν πιθανούς τρόπους με τους οποίους η καφεΐνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. «Η καφεΐνη λειτουργεί ως θερμογενετικό, πράγμα που σημαίνει ότι αυξάνει την ενεργειακή δαπάνη - μπορείτε να το σκεφτείτε ως μικρο-άσκηση», δήλωσε η Pate.

Επιπλέον, «η καφεΐνη έχει τις ιδιότητες της αύξησης του κορεσμού, που σημαίνει ότι καταστέλλει την επιθυμία για φαγητό, οδηγώντας έτσι σε χαμηλότερο ΔΜΣ», είπε. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν η «συνταγογράφηση» καφεΐνης, θα βοηθούσε στην πρόληψη των ανθρώπων από την εμφάνιση διαβήτη.

Οι συγγραφείς της νέας μελέτης, ζήτησαν να γίνουν «τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές ... για να εκτιμηθεί εάν τα μη θερμιδικά ποτά που περιέχουν καφεΐνη μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο στη μείωση του κινδύνου παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2».

«Από τώρα, δεν θα συνιστούσα στους ανθρώπους να αρχίσουν να πίνουν καφεΐνη ως μέθοδο για να μειώσουν τον διαβητικό κίνδυνο», δήλωσε η Pate. Αντ 'αυτού, συνιστά να επικεντρωθούν στην τακτική σωματική δραστηριότητα και την υγιεινή διατροφή, τα οποία,  ως γνωστόν, μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.


Σχετικά Άρθρα