ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των παθήσεων των αρθρώσεων

06 Μαρτίου 2024, 10:00

images

Σύμφωνα με έρευνα, 9 στους 10 ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρουν ότι πίνουν ροφήματα με καφεΐνη, όπως καφέ, τσάι και αναψυκτικά. Η ίδια έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αναμένουμε να λάβουμε πολλά οφέλη από την κατανάλωση καφεΐνης, συμπεριλαμβανομένου του να είμαστε πιο προσεκτικοί, να έχουμε βελτιωμένη διάθεση, να αισθανόμαστε λιγότερο άγχος και να αποδίδουμε καλύτερα.

Νέα έρευνα δείχνει ότι, εκτός από αυτά τα οφέλη, η καφεΐνη μπορεί επίσης να μας βοηθήσει και με άλλους τρόπους. Συγκεκριμένα, η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο BMC Medicine, αποκάλυψε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η μακροχρόνια κατανάλωση καφεΐνης, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αύξησης βάρους. Μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας.

Ο Steven Fiore, MD, ορθοπαιδικός χειρουργός και ιδρυτής της Cannabis MD Telemed, εξήγησε:

«Πρώτον, η καφεΐνη είναι γνωστό ότι διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα», είπε, «το οποίο μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό και να προωθήσει τη διάσπαση των λιποκυττάρων. Αυτός ο αυξημένος μεταβολικός ρυθμός μπορεί δυνητικά να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους και να μειώσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας».

Ο Fiore τόνισε επίσης την ικανότητα της καφεΐνης να ενισχύει τη σωματική απόδοση και την αντοχή κατά τη διάρκεια της άσκησης. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους καθώς και στην υγεία των αρθρώσεων, σημείωσε.

Η Reda Elmardi, διαιτολόγος και ιδιοκτήτρια του Activbuilt, επεσήμανε επιπλέον ότι η καφεΐνη μπορεί να περιορίσει την όρεξη.

«Η κατανάλωση καφεΐνης έχει συνδεθεί με μειωμένα αισθήματα πείνας και αυξημένα αισθήματα κορεσμού», σημείωσε. «Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της πρόσληψης θερμίδων, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αύξησης βάρους και της παχυσαρκίας».

Τέλος, σύμφωνα με τον Fiore, σε ό,τι αφορά τις παθήσεις των αρθρώσεων, η καφεΐνη έχει ορισμένες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας.

«Η φλεγμονή παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των παθήσεων των αρθρώσεων και η ικανότητα της καφεΐνης να ρυθμίζει τις φλεγμονώδεις οδούς μπορεί να παρέχει προστατευτικά αποτελέσματα έναντι του εκφυλισμού των αρθρώσεων και του πόνου», κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα