ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η καφεΐνη βοηθά στην πρόληψη της παχυσαρκίας

27 Δεκεμβρίου 2019, 07:30

images

Η καφεΐνη βοηθά στην αποφυγή της παχυσαρκίας μειώνοντας την αποθήκευση λιπιδίων στα λιποκύτταρα. Αυτό διαπίστωσαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Illinois πραγματοποιώντας πειράματα σε ποντίκια στα οποία χορηγούσαν εκχύλισμα καφεΐνης. Τα πειραματόζωα που μαζί με την κανονική τροφή τους έπαιρναν και καφεΐνη, πήραν κατά 16% λιγότερο βάρος και συσσώρευσαν κατά 22% λιγότερο λίπος συγκριτικά με αυτά που δεν έπαιρναν.

Σε παρόμοια συμπεράσματα κατέληξαν και μετά από πείραμα με συνθετική καφεΐνη και εκείνη που προήλθε από καφέ.

Επί τέσσερις εβδομάδες τα ποντίκια έτρωγαν κατά 40% λιπαρά, 45% υδατάνθρακες και 15% πρωτεΐνες και προσλάμβαναν μια μορφή καφεΐνης σε ποσότητα αντίστοιχη των τεσσάρων φλιτζανιών καφέ ημερησίως για έναν άνθρωπο. Μετά από τέσσερις εβδομάδες, το ποσοστό της άπαχης μυικής μάζας διέφερε σημαντικά στις διάφορες ομάδες των ποντικών με εκείνα που έπιναν καφέ ή συνθετική καφεΐνη να έχουν συσσωρεύσει λιγότερο λιπώδη ιστό συγκριτικά με τα ποντίκια των άλλων ομάδων.

Η σχετική έρευνα δημοσιεύθηκε στο Journal of Functional Foods και δείχνει ότι ο καφές όπως και άλλα τρόφιμα και ροφήματα με καφεΐνη μπορούν να βοηθήσουν στη μάχη κατά της παχυσαρκίας. 

«Βάσει των ευρημάτων μας φαίνεται ότι η καφεΐνη μπορεί να θεωρηθούν παράγοντες καταπολέμησης της παχυσαρκίας» σχολίασε η Elvira Gonzalez de Mejia συγγραφέας της έρευνας και διευθύντρια του τμήματος διατροφικών επιστημών του Πανεπιστημίου του Ιλινόις. 

Και συνεχίζει επισημαίνοντας: «Τα αποτελέσματα της έρευνας πρέπει να αναχθούν στους ανθρώπους για να κατανοήσουμε τον ρόλο της καφεΐνης ως πιθανές στρατηγικές για την πρόληψη του υπερβάλλοντος βάρους καθώς και των επακόλουθων μεταβολικών νόσων της παχυσαρκίας.  Η κατανάλωση καφεΐνης ανέτρεψε την αρνητική δράση μιας διατροφής υψηλής σε λίπος και ζάχαρη στην σύσταση του σώματος χάρη στην τροποποίηση συγκεκριμένων λιπογενετικών ενζύμων τόσο στον λιπώδη ιστό όσο και στο ήπαρ»..

Σχετικά Άρθρα