ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης μειώνει τον κίνδυνο κατάγματος ισχίου

02 Δεκεμβρίου 2022, 10:00

images

Η αύξηση της πρόσληψης πρωτεΐνης, θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο κατάγματος ισχίου. Ειδικότερα, επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Λιντς στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακάλυψαν ότι για τις γυναίκες, μια αύξηση της πρωτεΐνης κατά 25 γραμμάρια την ημέρα σχετιζόταν, κατά μέσο όρο, με  μείωση του κινδύνου κατάγματος του ισχίου κατά 14%. Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι κάθε επιπλέον φλιτζάνι τσάι ή καφέ που έπιναν, συνδέθηκε με 4% μείωση του κινδύνου.

Η έρευνα με τίτλο ''Τρόφιμα, θρεπτικά συστατικά και κίνδυνος κατάγματος ισχίου: Μια προοπτική μελέτη μεσήλικων γυναικών'' βασίζεται σε μια μεγάλη ανάλυση παρατήρησης περισσότερων από 26.000 γυναικών.

Ο James Webster, διδακτορικός ερευνητής στη Σχολή Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής στο Λιντς, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε: «Σε όλο τον κόσμο, το κόστος για τα άτομα και τις κοινωνίες που οφείλεται σε κάταγμα ισχίου, είναι τεράστιο.

Το κάταγμα ισχίου μπορεί συχνά να οδηγήσει σε άλλες χρόνιες ασθένειες, απώλεια της ανεξαρτησίας και πρόωρο θάνατο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το ετήσιο κόστος για το NHS [Εθνικό Σύστημα Υγείας] είναι μεταξύ 2 και 3 δισεκατομμυρίων στερλινών.

"Η διατροφή είναι ένας παράγοντας τον οποίο οι άνθρωποι μπορούν να τροποποιήσουν για να προστατευτούν, διατηρώντας υγιή οστά και μύες. Αυτή η μελέτη είναι μια από τις πρώτες που διερεύνησε τις σχέσεις μεταξύ της πρόσληψης τροφής και θρεπτικών συστατικών και του κινδύνου κατάγματος ισχίου, με τα κατάγματα ισχίου να αναγνωρίζονται με ακρίβεια μέσω νοσοκομειακών αρχείων.

«Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν ποιες πτυχές της διατροφής μπορεί να είναι χρήσιμα εργαλεία για τη μείωση του κινδύνου κατάγματος ισχίου στις γυναίκες, με στοιχεία σύνδεσης μεταξύ υψηλότερης πρόσληψης πρωτεΐνης, τσαγιού και καφέ και μειωμένου κινδύνου».

Οι πρωτεΐνες είναι τα βασικά δομικά στοιχεία της ζωής και είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία των κυττάρων, των ιστών και των μυών, καθώς και για τη συμβολή στην υγεία των οστών.

Η συνιστώμενη πρόσληψη πρωτεΐνης στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 0,8 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα, ένα όριο που ορισμένοι διατροφολόγοι πιστεύουν ότι είναι πολύ χαμηλό. Όπως αποκάλυψε η μελέτη, τα άτομα που κατανάλωναν περισσότερη πρωτεΐνη, παρατήρησαν μείωση του κινδύνου κατάγματος ισχίου. Ωστόσο, οι προσλήψεις πρωτεΐνης που είναι πολύ υψηλές - όπου η πρόσληψη είναι μεγαλύτερη από 2 έως 3 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλά την ημέρα - μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Η μελέτη δεν μπόρεσε να διερευνήσει αυτά τα πολύ υψηλά επίπεδα πρόσληψης πρωτεΐνης.

Τέλος, η καθηγήτρια Janet Cade, η οποία ηγείται της Ομάδας Διατροφικής Επιδημιολογίας στο Λιντς και επέβλεψε την έρευνα, επεσήμανε: «Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης, ωστόσο, ορισμένες ομάδες, όπως οι χορτοφάγοι ή οι βίγκαν, πρέπει να ελέγχουν ότι η πρόσληψη πρωτεΐνης τους είναι αρκετά ψηλή για καλή υγεία».


Σχετικά Άρθρα