ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η έκθεση στον ήλιο απαιτεί και σωστή διατροφή

06 Αυγούστου 2021, 16:00

images

Σύμφωνα με έρευνες, η πρόσληψη αντιοξειδωτικών σε συνδυασμό με Ω3 λιπαρά οξέα, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου και παράλληλα αντιμετωπίζουν τις «ελεύθερες ρίζες οξυγόνου" που δημιουργούνται από την έκθεσή μας στην ηλικιακή ακτινοβολία.

Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας πολλές μελέτες που συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η έκθεση στον ήλιο μπορεί να ευθύνεται για την εμφάνιση χρόνιων νόσων και βέβαια καρκίνου του δέρματος. Το ζητούμενο είναι λοιπόν να συνδυάσουμε τις ευεργετικές επιδράσεις του ήλιου που προσφέρει τη δυνατότητα σύνθεσης βιταμίνης D και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, με την προστασία από τις ελεύθερες ρίζες... 

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι αν θεωρητικά έχουμε αντιηλιακή κρέμα συνεχώς πάνω σε όλη την έκταση προσώπου και σώματος, τότε δεν μπορεί το δέρμα μας να συνθέσει βιταμίνη D με την βοήθεια του ήλιου. Άρα, για να μην στερηθούμε την αντηλιακή προστασία στο δέρμα, πρέπει να λαμβάνουμε σωστές τροφές και συστατικά που θα μας θωρακίσουν με βιταμίνη D μέσω της διατροφής κι όχι της έκθεσης στον ήλιο...

Τα αντιοξειδωτικά και τα Ω3 λιπαρά οξέα φαίνεται ότι δημιουργούν ασπίδα προστασίας έναντι της δράσης του ήλιου, αντίστοιχη των αντηλιακών. Έτσι, αν χρησιμοποιούμε αντηλιακά αλλά χωρίς υπερβολή και ταυτόχρονα τρώμε και σωστά, θα έχουμε τα ίδια και καλύτερα αποτελέσματα. 

Τα "σωτήρια" τρόφιμα είναι: Ταχίνι, κόκκινες πιπεριές, καρότα, ντομάτες, λιπαρά ψάρια, αβοκάντο, αυγά, γάλα, γιαούρτι, σπανάκι, πολύχρωμα λαχανικά και φρούτα σε μορφή χυμού ή ολόκληρου καρπού.




Σχετικά Άρθρα