ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η διατροφική αξία του κοτόπουλου που μας θρέφει και μας θεραπεύει

22 Νοεμβρίου 2019, 08:05

images

Ποιος δεν έχει φάει κοτόσουπα από τα χέρια της μαμάς του για να ξεπεράσει πιο γρήγορα το κρυολόγημα; Και ποιος δεν έχει λαχταρίσει την ήπια γεύση του όταν το βλέπει να σιγοψήνεται στο φούρνο με πατάτες ή άλλα λαχανικά; Το κοτόπουλο είναι το τρόφιμο που αγαπούν μικροί και μεγάλοι και για να λείπει από κάποιο σπίτι, αυτό σημαίνει ότι εκεί κατοικούν χορτοφάγοι.

Από διατροφικής άποψης κοτόπουλο έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε φώσφορο, ένα ιχνοστοιχείο  απαραίτητο για την ανάπτυξη και την καλή υγεία των δοντιών και των οστών. Μία μερίδα κοτόπουλου μπορεί να προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό το 36% των ημερήσιων αναγκών του σε φώσφορο.  

Επίσης το κοτόπουλο είναι πολύ πλούσιο σε κάλιο και βασικά αμινοξέα που δεν μπορεί να σχηματίσει από μόνος του ο ανθρώπινος οργανισμός.

Στα 100 γρ μαγειρεμένου κοτόπουλου παίρνουμε 165 θερμίδες και 31 γραμμάρια πρωτείνης. 

Το μυστικό είναι να το μαγειρεύουμε χωρίς την πέτσα του καθώς εκεί βρίσκεται το περισσότερο λίπος. Αν όμως το μαγειρέχουμε με την πέτσα, τότε είναι χρήσιμο να μην βάλουμε καθόλου λάδι ή βούτυρο καθώς -όπως θα διαπιστώσουμε αφού μαγειρευτεί- ακόμα και οι πατάτες που θα τοποθετήσουμε γύρω του στο ταψί, θα πάρουν το λίπος που χρειάζονται από την πέτσα...

Σε επίπεδο θερμίδων, είναι χαρακτηριστικό ότι τα 100 γραμμάρια μαγειρεμένο κοτόπουλο χωρίς πέτσα έχει τις μισές θερμίδες από την ίδια ποσότητα που έχει μαγειρευτεί με την πέτσα, Αν την αφαιρέσουμε λοιπό, μπορούμε θεωρητικά να καταναλώσουμε διπλή μερίδα φαγητού!

Ως σούπα, το κοτόπουλο είναι η κατεξοχήν τροφή του χειμωνιάτικου κρυολογήματος. Βοηθά στην θρέψη του οργανισμού χωρίς να δημιουργεί δυσπεψία, μαλακώνει τον λαιμό και είναι γευστικό.

ΠΗΓΗ

Nutrition

Σχετικά Άρθρα