ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η διατροφική αξία του αγαπημένου φρούτου των παιδιών

11 Μαΐου 2020, 10:00

images

Μια κανονικού μεγέθους μπανάνα έχει 120 θερμίδες, καθιστώντας την ένα φρούτο "παχυντικό" καθώς τα υπόλοιπα έχουν ανά 100 γραμμάρια τις μισές σχεδόν θερμίδες. Αλλά το κυριότερο συστατικό της, το κάλιο αναπληρώνει το ...κακό αφού βοηθά στην αποβολή του περιττού νατρίου από τον οργανισμό ωφελώντας τα άτομα με υπέρταση αλλά και όλους γενικά.

Το κάλιο επίσης βοηθά στη καλή λειτουργία του εγκεφάλου, συντελώντας σε πιο δυνατή μνήμη και δυνατότητα μάθησης καθιστώντας με τον τρόπο αυτό την μπανάνα ένα άριστο φρούτο για μαθητές όλων των βαθμίδων, που άλλωστε είναι εύκολο να την έχουν μαζί τους και να την καθαρίσουν χωρίς κόπο.

Ομοίως βοηθά και όσους αθλούνται καθώς το κάλιο βοηθά τους μύες να κάνουν καλή σύσπαση την ίδια ώρα που δρα και αγχολυτικά στον οργανισμό.

Και το κάλιο δεν είναι το μόνο σημαντικό θρεπτικό συστατικό της μπανάνας...

Το εξωτικό αυτό φρούτο με την χαρακτηριστικά γλυκιά γεύση ειδικά όταν είναι ώριμο, περιέχει αρκετά μεγάλες συγκεντρώσεις σε μαγνήσιο, μαγγάνιο, βιταμίνη Β6 και βιταμίνη C. 

Αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι άγουρες μπανάνες έχουν χαμηλότερα ποσοστά αντιοξειδωτικών και μπορεί να προκαλέσουν φουσκώματα και αέρια λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε άμυλο. Αντίθετα οι πολύ ώριμες, αυτές που έχουν αρχίσει σε κάποια σημεία να μαυρίζουν στην φλούδα τους, έχουν πολύ θρεπτικές ιδιότητες και μάλιστα θεωρείται ότι έχουν και αντικαρκινική δράση.

Με προσοχή πρέπει να καταναλώνονται οι μπανάνες μόνο από όσους δυσκολεύονται αν ελέγξουν το σάκχαρο στο αίμα τους και όσους έχουν πολλά περιττά κιλά που πρέπει να μειώσουν.

Όλοι οι υπόλοιποι, μικροί και μεγάλοι πρέπει να την έχουν στην καθημερινή διατροφή τους γνωρίζοντας ότι δίνει μεταξύ άλλων το 25% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη Β6 και οδηγώντας σε σύνθεση κολλαγόνου κάνοντας καλό και στην ομορφιά μας.

Σχετικά Άρθρα