ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η διατροφική αξία της κοτόσουπας

02 Φεβρουαρίου 2020, 09:05

images

Η κοτόσουπα είναι το κατεξοχήν φαγητό της...μαμάς για την αντιμετώπιση των ιώσεων. Κι όπως δείχνουν αναλύσεις, δεν είναι τυχαίο που έχει συμπεριληφθεί στα "γιατροσόφια" των μαμάδων καθώς όντως μας κάνει καλό και μας βοηθάει εν μέρει να ξεπεράσουμε την ίωση.

Καταρχάς η κοτόσουπα, όπως όλες οι σούπες, εκτός ότι μας τρέφουν, ενυδατώνουν ταυτόχρονα τον οργανισμό καθώς περιέχουν κυρίως νερό. Και στις ιώσεις η ενυδάτωση είναι το "κλειδί" για την γρήγορη ίαση.

Σε έρευνα που διεξήχθη μεταξύ επιστημονικής ομάδας στη Γερμανία, χορηγήθηκαν μικροσωματίδια που μιμούνται βακτήρια και ιούς  στις μύτες 15 εθελοντών. Οι ερευνητές μετρούσαν τη δραστηριότητα των σωματιδίων όταν εισήχθησαν στον οργανισμό των εθελοντών πριν και μετά αφού τους χορήγησαν κρύο νερό, ή ζεστό νερό ή αφού τους έδωσαν να φάνε σούπα κοτόπουλου. Όπως φάνηκε, η ζεστή σούπα κοτόπουλου ήταν πιο αποτελεσματική από το ζεστό νερό στην αντιμετώπιση της λοίμωξης και οδηγούσε πιο γρήγορα στην απομάκρυνση των παθογόνων σωματιδίων από τον οργανισμό τους.

Εξάλλου, οι σούπα κοτόπουλου περιέχει μέταλλα και βιταμίνες κάτι στο οποίο συντελούν άλλωστε και τα συστατικά του αυγολέμονου που την συνοδεύουν. Πολύ βοηθούν όμως και τα καρότα που πολλές νοικοκυρές προσθέτουν στη κοτόσουπα καθώς περιέχουν βιταμίνη Α, ένα θρεπτικό συστατικό που παίζει ρόλο στην ανοσολογική απόκριση.

Τέλος το ίδιο το κοτόπουλο είναι ένα ελαφρύ κρέας που δεν βαραίνει το γαστρεντερικό αλλά περιέχει ψευδάργυρο που είναι πολύ θρεπτικό συστατικό.

ΠΗΓΗ

Nutrition

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα