ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων οδηγεί σε ύφεση του διαβήτη τύπου 2

11 Ιανουαρίου 2023, 09:00

images

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMJ  Nutrition, Prevention & Health έδειξε ότι η δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες ήταν αποτελεσματική στην επίτευξη γλυκαιμικού ελέγχου σε άτομα που ζουν με διαβήτη τύπου 2.

Επιπλέον, περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες που υιοθέτησαν τη δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων, πέτυχαν ύφεση διαβήτη τύπου 2, πράγμα που σήμαινε ότι ήταν σε θέση να σταματήσουν τελικά να λαμβάνουν φάρμακα. Στη μελέτη συμμετείχαν 186 κλινικοί ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 που επέλεξαν την προσέγγιση χαμηλών υδατανθράκων για τη διαχείριση του διαβήτη για μια μέση περίοδο παρακολούθησης 33 μηνών.

Στη διάρκεια των επισκέψεων ρουτίνας κατά την περίοδο παρακολούθησης, οι κλινικοί γιατροί παρείχαν στους ασθενείς συμβουλές για τη διατήρηση μιας δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και μοιράστηκαν πληροφορίες σχετικά με το πώς αυτή η δίαιτα θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίτευξη καλύτερου ελέγχου της γλυκόζης στο αίμα.

Οι κλινικοί γιατροί συμβούλευσαν επίσης τους ασθενείς για το πώς να εντοπίζουν και να αποφεύγουν τα τρόφιμα ενεργοποίησης, τα οποία είναι εξαιρετικά εύγευστα τρόφιμα που οδηγούν σε υπερκατανάλωση τροφής. Οι ασθενείς είχαν επίσης την επιλογή να παρακολουθήσουν ομαδικές συνεδρίες για να αποκτήσουν πρακτικές γνώσεις σχετικά με την επιλογή και την προετοιμασία τροφών με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 που επέλεξαν την προσέγγιση χαμηλών υδατανθράκων, παρουσίασαν μέση μείωση του σωματικού βάρους περίπου 10 κιλών.

Επιπλέον, περίπου το 97% των ασθενών που ακολούθησαν δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες, παρουσίασαν σημαντική μείωση των επιπέδων HbA1c κατά την περίοδο παρακολούθησης.

Συγκεκριμένα, οι ασθενείς παρουσίασαν σημαντική μείωση της μέσης αρτηριακής πίεσης, των επιπέδων τριγλυκεριδίων και των επιπέδων χοληστερόλης λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL χοληστερόλη) κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης. Μεταξύ των 186 συμμετεχόντων, 94 ασθενείς (51%) παρουσίασαν παρατεταμένη ύφεση, επιτυγχάνοντας επίπεδα HbA1c κάτω από το όριο ύφεσης των 48 mmol/mol για περισσότερο από 3 μήνες.

Οι ασθενείς που πέτυχαν ύφεση, παρουσίασαν μεγαλύτερη απώλεια βάρους από εκείνους που δεν το κατάφεραν. Επιπλέον, όλοι οι ασθενείς που πέτυχαν παρατεταμένη ύφεση του διαβήτη, παρουσίασαν κάποια απώλεια βάρους. Περαιτέρω αναλύσεις αποκάλυψαν ότι το 77% των ασθενών που υιοθέτησαν δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες εντός του πρώτου έτους μετά τη διάγνωση του διαβήτη τύπου 2, πέτυχαν ύφεση.

Αντίθετα, το 35% και το 20% των ασθενών που υιοθέτησαν τη δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων μεταξύ 1-5 ετών και άνω των 15 ετών μετά τη διάγνωση του διαβήτη τους, αντίστοιχα, πέτυχαν ύφεση. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα με λιγότερους περιορισμούς ώστε να εξαχθούν σαφή επιστημονικά συμπεράσματα.


Σχετικά Άρθρα