ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η δίαιτα Paleo δεν μοιάζει τελικά με τη διατροφή των παλαιολιθικών ανθρώπων

17 Ιανουαρίου 2020, 16:10

images

Ερευνητές από το Wits University υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι που έζησαν στη νότια Αφρική πριν από 170.000 χρόνια, έκαναν μια διατροφή πλούσια σε κρέας αλλά και σε... υδατάνθρακες! Κι αυτό έρχεται σε αντιπαράθεση με όσα πρεσβεύει η διάσημη Paleo δίαιτα κατά την οποία καλούμαστε να τρεφόμαστε μόνο με φρέσκο , μη επεξεργασμένο κρέας, όπως οι άνθρωποι της Παλαιολιθικής περιόδου!

Η δίαιτα Paleo βασίζεται στην αρχή ότι όσα παρασκευάζουμε σε εργοστάσια και καλλιεργούμε σε φάρμες δεν ταιριάζουν στον ανθρώπινο οργανισμό όπως αυτός δημιουργήθηκε στην Παλαιολιθική εποχή. Μας καλεί λοιπόν να βγάλουμε από το πιάτο μας μια μακρά λίστα από σιτηρά και λαχανικά όπως είναι οι πατάτες και το σιτάρι.

Οι ενθουσιώδεις υποστηρικτές της δίαιτας, μεταξύ των οποίων είναι και πολλά διάσημα μανεκέν, πιστεύουν ότι αν τρώμε μόνο όσα υπήρχαν την εποχή εκείνη διαθέσιμα στους ανθρώπους (εποχή που εκτείνεται από τα 2 εκατ. χρόνια π.χ. μέχρι το 9600 π.Χ), δηλαδή φρέσκο κρέας, ψάρια, άγριους καρπούς και κάποια άγρια λαχανικά, θα βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να κάνει καλύτερη πέψη και θα διατηρούμαστε αδύνατοι και υγιείς.

Αλλά οι επιστήμονες από το Evolutionary Studies Institute (ESI) στο Wits University στο Γιοχάνεσμπουργκ, έχουν άλλη άποψη... Όπως λένε, έχει αποδειχτεί ότι οι άνθρωποι εκείνη την εποχή έτρωγαν και ρίζες, όπως η πατάτα, κι άρα τρέφονταν και με υδατάνθρακες. Και αυτή είναι μόνο η πρώτη απόδειξη καθώς ακολουθούν και άλλες...
Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι οι μακρινοί πρόγονοί μας έτρωγαν διάφορα είδη δημητριακών και κατά περιοχές κατανάλωναν κυρίως δημητριακά και καρπούς και λιγότερο ή καθόλου κρέας.

Δεδομένου λοιπόν ότι τα λαχανικά, τα φρούτα και τα σιτηρά είναι πολύ υγιεινές επιλογές διατροφής, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η δίαιτα Paleo δεν έχει παρά  μόνο λίγα και συγκεκριμένα σημεία τα οποία είναι χρήσιμο να υιοθετήσουμε (όπως η απόρριψη των επεξεργασμένων κρεάτων τύπου αλλαντικά), αλλά κατά τα άλλα είναι λάθος εκ των βασικών αρχών της.

Σχετικά Άρθρα