ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η δίαιτα με χαμηλούς υδατάνθρακες βοηθά στη μάχη κατά της γρίπης

26 Νοεμβρίου 2019, 06:35

images

Πολλοί είναι οι διαιτολόγοι που πνέουν τα μένεα με την μόδα των τελευταίων χρόνων να αδυνατίζουμε μειώνοντας στο ελάχιστο τους υδατάνθρακες και αυξάνοντας της κατανάλωση πρωτεϊνών και λίπους. Οι λάτρεις του διατροφικού αυτού μοντέλου ωστόσο, θα έχουν τώρα άλλον έναν λόγο να επιμένουν στην επιλογή τους. Η κετογονική δίαιτα φαίνεται ότι βοηθά τον οργανισμό να ξεπερνά πιο γρήγορα την γρίπη!

Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν επιστήμονες από το Yale University που μελέτησαν τον ρόλο της διατροφής στην μάχη κατά του ιού της γρίπης και δημοσίευσαν τα αποτέλεσμα στο τελευταίο τεύχος της επιστημονικής επιθεώρησης Science Immunology.

Όπως λένε, όταν τάιζαν τα ποντίκια που υπέβαλαν στο πείραμα, με τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες και λίπη (παχιά κρέατα, αβγά κλπ), τα πειραματόζωα έδειχναν πιο γρήγορη ανάρρωση από την γρίπη σε σχέση με μια άλλη ομάδα που έπαιρνε τροφές με περισσότερους υδατάνθρακες (δημητριακά, λαχανικά κλπ) και ελάχιστη πρωτεΐνη. 

"Ήταν μια εξέλιξη που δεν περιμέναμε όταν κάναμε το πείραμα και η οποία μας εξέπληξε", λέει ο επικεφαλής της μελέτης Δρ Akiko Iwasaki, από το Waldemar Von Zedtwitz και καθηγητής Ανοσολογίας και Μοριακής Βιολογίας, ερευνητής στο Howard Hughes Medical Institute.

Στην ίδια έρευνα εξάλλου φάνηκε ότι ακόμα και όταν τα πειραματόζωα είχαν νοσήσει πολύ σοβαρά από γρίπη και παρουσίαζαν επιπλοκές που έβαζαν σε κίνδυνο την ζωή τους, όταν τρέφονταν σύμφωνα με τον κετογονική δίαιτα, μειωνόταν σημαντικά το ποσοστό θνησιμότητας από την γρίπη σε σύγκριση με τα ζώα που τρέφοντας με άλλο μοντέλο.

Να πούμε ότι η κετογονική δίαιτα ή "κέτο" κατά την διεθνή ορολογία, συνίσταται κατά βάση σε μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων, με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και  πρόσληψη πρωτεϊνών. Σκοπός της είναι να θέσει τον οργανισμό σε κατάσταση «κέτωσης» δηλαδή το ήπαρ να παράγει κετόνες, ουσίες που προκύπτουν από τον μεταβολισμό των λιπαρών για την παραγωγή ενέργειας. Στην κετογονική δίαιτα βασική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό είναι τα λιπαρά αντί για τους υδατάνθρακες.

Σχετικά Άρθρα