ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η δίαιτα DASH μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 10%

19 Δεκεμβρίου 2022, 16:00

images

Μία νέα μελέτη, από το Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess (BIDMC) στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, υποδηλώνει ότι η αλλαγή στη δίαιτα DASH ή σε μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο ενός ατόμου για καρδιαγγειακά νοσήματα (CVD) έως και 10%.

Ειδικότερα, η δίαιτα DASH  - συντομογραφία για "διατροφικές προσεγγίσεις για τη διακοπή της υπέρτασης" - βασίζεται στην τροποποίηση των διατροφικών συνηθειών για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης:

⦁ Τρώγοντας λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως

⦁ συμπεριλαμβάνοντας στη διατροφή γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λιπαρά ή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, ψάρια, πουλερικά, φασόλια, ξηρούς καρπούς και φυτικά έλαια

⦁ περιορίζοντας τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, όπως λιπαρά κρέατα, γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά και έλαια καρύδας, πυρήνα φοίνικα και φοινικέλαιου

⦁ περιορίζοντας τα ζαχαρούχα ποτά και γλυκά.

Στη μελέτη, οι ερευνητές χώρισαν τους 437 συμμετέχοντες τυχαία σε τρεις ομάδες. Μετά από 3 εβδομάδες σε μια τυπική αμερικανική διατροφή - λίγα φρέσκα προϊόντα, υψηλά περιεκτικότητα σε συνολικά λιπαρά, κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη - κάθε ομάδα ακολούθησε στη συνέχεια διαφορετική διατροφή για 8 εβδομάδες.

Οι συμμετέχοντες είχαν μέση ηλικία τα 45 έτη και περίπου οι μισοί ήταν μαύροι και οι μισές γυναίκες. Τα άτομα στην ομάδα ελέγχου, συνέχισαν την αρχική δίαιτα. Η δεύτερη ομάδα ακολούθησε παρόμοια διατροφή, αλλά με πρόσθετα φρούτα και λαχανικά. Η τρίτη ομάδα ακολούθησε τη δίαιτα DASH.

Μετά την περίοδο διατροφής 8 εβδομάδων, οι ερευνητές υπολόγισαν τον κίνδυνο αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου (ASCVD) των συμμετεχόντων, χρησιμοποιώντας την εξίσωση συγκεντρωτικής κοόρτης, η οποία χρησιμοποιεί την ηλικία, το φύλο, τη φυλή, την αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα χοληστερόλης και άλλους παράγοντες υγείας για την εκτίμηση του κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Σε σύγκριση με τη δίαιτα ελέγχου, η δίαιτα DASH οδήγησε σε μια σχετική μείωση στον 10ετή κίνδυνο κατά 10,3%, ενώ η πλούσια σε φρούτα και λαχανικά διατροφή το μείωσε κατά 9,9%.

Ωστόσο, ο Δρ Richard Wright, καρδιολόγος στο Κέντρο Υγείας Providence Saint John's στη Σάντα Μόνικα, Καλιφόρνια, παρατήρησε ότι οι απόλυτες διαφορές στον κίνδυνο ήταν μικρές.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι τα ευρήματα χρειάζονταν επιβεβαίωση: «Με μια τόσο μικρή μελέτη και τόσο σύντομη παρακολούθηση, η ανάλυση της απόκρισης της υποομάδας είναι γεμάτη με τον κίνδυνο δυνητικά ψευδών συμπερασμάτων. Από αυτή τη μελέτη, είναι αδύνατο να προσδιοριστεί εάν η ανταπόκριση στις αλλαγές στη διατροφή μπορεί να διαφέρει ανά εθνοτική ομάδα ή φύλο».


Σχετικά Άρθρα