ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η αυξημένη όρεξη στην παιδική ηλικία συνδέεται με διατροφικές διαταραχές

28 Φεβρουαρίου 2024, 07:00

images

Η αυξημένη όρεξη για φαγητό στην πρώιμη παιδική ηλικία, μπορεί να συνδέεται με υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων διατροφικής διαταραχής στην εφηβεία, σύμφωνα με νέα μελέτη με επικεφαλής τους ερευνητές στο UCL και στο Πανεπιστήμιο Erasmus του Ρότερνταμ. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Child & Adolescent Health, εξέτασε δεδομένα από 3.670 νέους στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία για να διερευνήσει πώς τα χαρακτηριστικά της όρεξης στην πρώιμη παιδική ηλικία, μπορεί να σχετίζονται με την πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων διατροφικής διαταραχής έως και 10 χρόνια αργότερα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια ιδιαίτερα υψηλή επιθυμία για φαγητό στην ηλικία των 4 και 5 ετών, συνδέθηκε με υψηλότερη πιθανότητα αναφοράς μιας σειράς συμπτωμάτων διατροφικής διαταραχής στην ηλικία των 12 έως 14 ετών.

Ο συν-επικεφαλής συγγραφέας Δρ Ivonne Derks (UCL Institute of Epidemiology & Health Care) δήλωσε: «Αν και η μελέτη μας δεν μπορεί να αποδείξει την αιτιότητα, τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η ανταπόκριση στα τρόφιμα μπορεί να είναι ένας προδιαθεσικός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση συμπτωμάτων διατροφικής διαταραχής στην εφηβεία.

«Ωστόσο, η υψηλή ανταπόκριση στο φαγητό είναι επίσης μια φυσιολογική και πολύ κοινή συμπεριφορά και θα πρέπει να θεωρείται απλώς ένας πιθανός παράγοντας κινδύνου μεταξύ πολλών και όχι κάτι που να προκαλεί ανησυχία στους γονείς».

Η αυξημένη όρεξη συνδέθηκε με 16% έως 47% αύξηση στις πιθανότητες αναφοράς συμπτωμάτων διατροφικής διαταραχής, συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων υπερφαγίας, της ανεξέλεγκτης κατανάλωσης τροφής, καθώς και της συναισθηματικής τροφής.

Επομένως, οι ερευνητές προτείνουν ότι ένα υγιεινό περιβάλλον διατροφής και οι επιλογές που κάνουν οι γονείς στη διατροφή των παιδιών τους, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης διατροφικών διαταραχών.

Σχετικά Άρθρα