ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η άπαξ υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι πιο επικίνδυνη από την καθημερινή μέτρια κατανάλωση

20 Δεκεμβρίου 2023, 07:00

images

Η κίρρωση του ήπατος που σχετίζεται με το αλκοόλ θεωρείται συχνά ως ασθένεια που προκαλείται από τη χρόνια κατάχρηση αλκοόλ, αλλά νέα έρευνα αναφέρει ότι αυτή η θανατηφόρα ηπατική ασθένεια μπορεί επίσης να προκληθεί από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Οι ερευνητές είπαν ότι τα άτομα που καταναλώνουν υπερβολική κατανάλωση ποτών και έχουν επίσης γενετική σύνθεση που τους θέτει σε υψηλότερο κίνδυνο κίρρωσης που σχετίζεται με το αλκοόλ μπορεί να έχουν εξαπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν τη νόσο σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες στη μελέτη που ανέφεραν ότι έπιναν εντός των ημερήσιων επιτρεπτών ορίων και είχαν χαμηλή γενετική προδιάθεση στην κίρρωση που σχετίζεται με το αλκοόλ.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι αυτός ο κίνδυνος ήταν ακόμη υψηλότερος μεταξύ των ανθρώπων που κατανάλωναν υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ και είχαν επίσης διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2.

Τα ευρήματά τους αναφέρθηκαν λεπτομερώς σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications.

Σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν και οι 3 παράγοντες κινδύνου - η υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος, η γενετική διάθεση και η παρουσία διαβήτη τύπου 2 - τα πρότυπα κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικότερο ρόλο στην ανάπτυξη κίρρωσης από τον όγκο της κατανάλωσης αλκοόλ, σύμφωνα με τους ερευνητές από το University College του Λονδίνου, το Royal Free Hospital, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Πανεπιστήμιο του Cambridge.

«Πολλές μελέτες που εξετάζουν τη σχέση μεταξύ ηπατικής νόσου και αλκοόλ επικεντρώνονται στον όγκο του αλκοόλ που καταναλώνεται», δήλωσε η Linda Ng Fat, μια πρώτη συγγραφέας της μελέτης και ανώτερη ερευνήτρια στο University College του Λονδίνου, σε δήλωση τύπου. «Ακολουθήσαμε μια διαφορετική προσέγγιση εστιάζοντας στο μοτίβο κατανάλωσης αλκοόλ και διαπιστώσαμε ότι αυτός ήταν ένας καλύτερος δείκτης κινδύνου ηπατικής νόσου από τον όγκο μόνο. Το άλλο βασικό εύρημα ήταν ότι όσο περισσότεροι παράγοντες κινδύνου εμπλέκονται, τόσο μεγαλύτερος ο «υπερβάλλων κίνδυνος» λόγω της αλληλεπίδρασης αυτών των παραγόντων».

«Αυτή η έρευνα είναι σημαντική γιατί αποκαλύπτει ότι δεν έχει σημασία μόνο το πόσο πίνετε συνολικά, αλλά και ο τρόπος που πίνετε», προσέθεσε η Pamela Healy, διευθύνουσα σύμβουλος του British Liver Trust. «Το να πίνετε πολύ, γρήγορα ή να πίνετε για να μεθύσετε, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία του ήπατος».

Οι ερευνητές είπαν ότι κάθε παράγοντας αύξησε τον κίνδυνο ηπατικής νόσου ακόμα και εάν αποτελούσε μεμονωμένα αντικείμενο μελέτης. Για παράδειγμα, όσοι κατανάλωναν υπερβολική ποσότητα οινοπνεύματος, που κατηγοριοποιήθηκαν ότι είχαν 12 μονάδες αλκοόλ την ημέρα κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας, είχαν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κίρρωση που σχετίζεται με το αλκοόλ.

Τέλος, ο κίνδυνος για όσους είχαν υψηλή γενετική προδιάθεση ήταν 4 φορές υψηλότερος και ο κίνδυνος για εκείνους με διαβητικούς τύπου 2 ήταν 2 φορές υψηλότερος.



Σχετικά Άρθρα