ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η ανεπαρκής ενυδάτωση συνδέεται με πρόωρη γήρανση και χρόνιες ασθένειες

05 Ιανουαρίου 2023, 10:00

images

Οι ενήλικες που δεν είναι επαρκώς ενυδατωμένοι, μπορεί να γερνούν πιο γρήγορα, να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών και να έχουν περισσότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου από εκείνους που παραμένουν καλά ενυδατωμένοι, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ.

Τα αποτελέσματα βασίζονται σε δεδομένα που συλλέχθηκαν στη διάρκεια 25 ετών από περισσότερους από 11.000 ενήλικες στις ΗΠΑ. Οι ερευνητές εξέτασαν τα επίπεδα νατρίου στο αίμα των συμμετεχόντων ως υποκατάστατο για ενυδάτωση, επειδή οι υψηλότερες συγκεντρώσεις νατρίου είναι σημάδι ότι πιθανότατα δεν κατανάλωναν αρκετά υγρά. Όπως διαπίστωσαν,  οι συμμετέχοντες με υψηλά επίπεδα νατρίου στο αίμα, γερνούσαν πιο γρήγορα από εκείνους με χαμηλότερα επίπεδα, κάτι που φάνηκε και στους δείκτες υγείας που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η χοληστερόλη και το σάκχαρο του αίματος.

Όλοι οι συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν συγκεντρώσεις νατρίου στο αίμα που θεωρήθηκαν εντός του φυσιολογικού εύρους: 135 έως 146 χιλιοστόγραμμα/λίτρο. Ωστόσο, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι άτομα με επίπεδα στο υψηλότερο όριο αυτού του φυσιολογικού εύρους - πάνω από 144 χιλιοστόγραμμα/λίτρο - είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σημάδια σωματικής γήρανσης πέρα από αυτό που αναλογούν στην ηλικία τους σε σύγκριση με άτομα με χαμηλότερο νάτριο στο αίμα. επίπεδα. Είχαν επίσης περίπου 20% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Ακόμη και άτομα με επίπεδα νατρίου στο αίμα πάνω από 142 χιλιοστόγραμμα/λίτρο παρουσίαζαν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν ορισμένες χρόνιες ασθένειες, όπως καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικό, χρόνια πνευμονοπάθεια, διαβήτη και άνοια, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Ο κίνδυνος να αναπτύξουμε αυτές τις ασθένειες αυξάνεται καθώς γερνάμε και συσσωρεύονται βλάβες σε διάφορους ιστούς του σώματος», είπε σε ένα email μια από τις συγγραφείς της μελέτης, η Natalia Dmitrieva, ερευνήτρια στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνεύμονα και Αίματος των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας.

Η προηγούμενη έρευνα της Dmitrieva οδήγησε ομοίως στο συμπέρασμα ότι το υψηλότερο νάτριο στο αίμα, μπορεί να είναι παράγοντας κινδύνου για καρδιακή ανεπάρκεια.

Ωστόσο, οι συγγραφείς της μελέτης προειδοποίησαν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί εάν η επαρκής ενυδάτωση μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της γήρανσης, στην πρόληψη ασθενειών ή να οδηγήσει σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης υγρών και των χρόνιων ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, παραμένει άκρως θεωρητική, όπως δήλωσε ο Δρ Lawrence Appel, διευθυντής του Κέντρου Πρόληψης, Επιδημιολογίας και Κλινικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Η μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας «δεν αποδεικνύει ότι η κατανάλωση περισσότερου νερού θα αποτρέψει τις χρόνιες ασθένειες», δήλωσε καταληκτικά ο Appel.


Σχετικά Άρθρα