ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η αμφιλεγόμενη διαιτητική πρόταση που διχάζει ακόμα τους επιστήμονες

13 Δεκεμβρίου 2021, 16:00

images

Η κετογονική δίαιτα προβλέπει φτωχή πρόσληψη υδατανθράκων και υψηλή πρόσληψη λίπους και πρωτεϊνών και με τον τρόπο αυτό στοχεύει να οδηγήσει τον οργανισμό, στη χρήση του δικού του λίπους ως "καύσιμο". Η δραματική μείωση των υδατανθράκων οδηγεί τον οργανισμό σε κέτωση (από όπου προέρχεται και το όνομα της δίαιτας) κατά τη διάρκεια της οποίας το σώμα μετατρέπει το λίπος σε πηγή ενέργειας ελλείψει γλυκόζης. Αλλά ενώ σε κάποιους οδηγεί σε θεαματική μείωση λίπους, σε άλλους αποδεικνύεται μάλλον μέτρια αποδοτικότητας...

Ερευνητές αναζήτησαν γονίδια τα οποία συμβάλλουν στην αποτελεσματικότητα ή όχι της δίαιτας αυτής, κάνοντας πειράματα σε ποντίκια. Η πρώτη, περίεργη διαπίστωση που έκαναν, ήταν ότι υπήρχαν διαφορές μεταξύ των αρσενικών και των θηλυκών ζώων... «Η κετογονική δίαιτα φαίνεται ότι δεν είναι το ίδιο αποτελεσματική για τις γυναίκες, επειδή οι γυναίκες μεταβολίζουν το λίπος διαφορετικά, με άλλα γονίδια να ενεργοποιούνται και να απενεργοποιούνται ως μια αντίδραση του οργανισμού στην πρόσληψη τροφής» εξήγησε η καθηγήτρια Κυτταρικής Βιολογίας Δρ Frances Sladek.

Το "μυστικό" φαίνεται να εντοπίζεται στην πρωτεΐνη HNF4, η οποία υπάρχει στο ήπαρ και αποτελεί παράγοντα ο οποίος μετατρέπει το DNA σε RNA, το οποίο στη συνέχεια μετατρέπεται σε νέες πρωτεΐνες.

Όπως φάνηκε, ένα συγκεκριμένο ένζυμο θα μπορούσε να προκαλέσει την εναλλαγή μεταξύ δύο μορφών της πρωτεΐνης, του P1 ή P2, κάτι που θα μπορούσε στη συνέχεια να ενεργοποιήσει τη διαδικασία καύσης του λίπους. Πρόκειται για μια αλυσιδωτή αντίδραση που προσπαθούν ακόμα να διερευνήσουν.

Πάντως, η νέα αυτή μελέτη δεν γίνεται αποδεκτή με ιδιαίτερα καλές προθέσεις από τους επιστήμονες διαιτολόγους που θεωρούν τις δίαιτες οι οποίες αποκλείουν ολόκληρες ομάδες τροφών (όπως είναι η κετογονική) δυνητικά επικίνδυνες για την υγεία του ανθρώπου.


Σχετικά Άρθρα