ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η άγνωστη αντιφλεγμονώδης δράση του κουρκουμά

08 Νοεμβρίου 2022, 09:00

images

Είτε ο στόχος είναι να χάσετε βάρος στη μέση σας, είτε να ανακουφίσετε το φούσκωμα στο στομάχι, και τα δύο μπορούν να επιτευχθούν με μία ισορροπημένη διατροφή. Προκειμένου να επιτύχετε το στόχο, μπορείτε να εντάξετε στην καθημερινότητά σας τον κουρκουμά για καλύτερα αποτελέσματα.

Ειδικότερα, ο κουρκουμάς είναι ένα αρχαίο μπαχαρικό που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην ιατρική, στα τρόφιμα και σε άλλους τομείς, λόγω των πλεονεκτημάτων του ενεργού συστατικού του, της κουρκουμίνης, στην υγεία.

Η φλεγμονή, σημειώνει ο Δρ. M. Kara, είναι ένας από τους "μεγαλύτερους ένοχους χρόνιων προβλημάτων υγείας καθώς πλησιάζουμε στη μέση ηλικία και συνεχίζουμε να γερνάμε", λέει. Το συχνό φούσκωμα μπορεί να σημαίνει ότι πάσχετε από χρόνια φλεγμονή. «Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη του κουρκουμά, είναι ότι είναι μια φυσική αντιφλεγμονώδης ένωση», λέει.

Σε μια μελέτη του 2017, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κουρκουμίνη ενισχύει σημαντικά την υγεία του εντέρου καθώς είναι «μια πολυφαινόλη» και «έχει αποδειχθεί ότι στοχεύει πολλαπλά μόρια σηματοδότησης, ενώ δραστηριοποιείται επίσης σε κυτταρικό επίπεδο, γεγονός που έχει βοηθήσει στην υποστήριξη των πολλαπλών οφελών για την υγεία».

Εάν αφεθεί ανεξέλεγκτη, η χρόνια φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά ζητημάτων όπως πόνους, εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, κακή γνωστική λειτουργία, αυξημένο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, πεπτικά προβλήματα και πολλά άλλα», συνεχίζει ο Kara. «Γι' αυτό η μείωση της φλεγμονής μέσω οποιασδήποτε μεθόδου, είναι εξαιρετικά σημαντική και μία από τις ισχυρότερες φυσικές θεραπείες για τη μείωση της φλεγμονής είναι ο κουρκουμάς». Ο Kara επισημαίνει ότι η συμπερίληψη κουρκουμά στο καθημερινό μενού σας επιτρέπει να "λαμβάνετε μια ολιστική προσέγγιση της υγείας σας καθώς μεγαλώνετε, στοχεύοντας την υγεία σας από πολλές γωνίες".

Η διατροφολόγος Lisa Richards συμφωνεί και προσθέτει ότι ο κουρκουμάς είναι μια φυσική και αποτελεσματική αντιφλεγμονώδης ένωση και «αυτό το χαρακτηριστικό τον καθιστά αποτελεσματικό στη μείωση του χρόνιου πόνου, στην καταπολέμηση του φουσκώματος, στον μετριασμό του πόνου στις αρθρώσεις και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με διάφορες μορφές αρθρίτιδας και άλλες φλεγμονώδεις παθήσεις». 

Ο κουρκουμάς, επισημαίνει, είναι επίσης "γνωστός για το αντιοξειδωτικό του δυναμικό". Αυτό το χαρακτηριστικό, επαναλαμβάνει, του επιτρέπει να καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και να απομακρύνει τις τοξίνες από το σώμα. Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν «να βλάψουν τα κύτταρα του σώματός μας , οδηγώντας σε διάφορες χρόνιες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου», προειδοποιεί. Με αυτόν τον τρόπο, ο κουρκουμάς μπορεί να είναι αποτελεσματικός στην πρόληψη ή τον μετριασμό πολλών από αυτές τις ασθένειες, καταλήγει η Richards.


Σχετικά Άρθρα