ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γνωριμία με τα vegan τρόφιμα και πώς να τα εντάξουμε στη διατροφή μας

02 Απριλίου 2023, 09:00

images

Το φαγητό αποτελεί μία προσωπική υπόθεση. Συχνά συνδέουμε την οικογένεια, τους φίλους, τις διακοπές και τις καλές στιγμές με ορισμένα τρόφιμα και γεύματα. Μάς είναι οικεία, μάς φέρνουν παρηγοριά και δημιουργούν ευχάριστες αναμνήσεις. Είναι λογικό ότι η αλλαγή της διατροφής σε έναν πιο vegan τρόπο ζωής, μπορεί να είναι δύσκολη για κάποιους, παρότι θα το επιθυμούσαν.

Για εσάς που έχετε κάνει τη μετάβαση, ίσως νιώθετε ότι στερείστε τα αγαπημένα σας παραδοσιακά γεύματα και εύχεστε να υπήρχαν τρόποι να τα μετατρέψετε σε vegan. Δεν χρειάζεται να ενδώσετε στους πόθους ή να στερηθείτε το οτιδήποτε. Αντίθετα, μπορείτε να γίνετε δημιουργικοί με μερικές συμβουλές και κόλπα και να μάθετε πώς να κάνετε vegan τα αγαπημένα σας γεύματα, αναφέρει το Health News.

Αφιερώνοντας αρχικά χρόνο για να εξερευνήσετε νέα συστατικά όπως το τόφου, το φυτικό γάλα –γάλα αμυγδάλου, για παράδειγμα-, τα υποκατάστατα αυγών ή γαλακτοκομικών, θα εξοικονομήσετε πολύ χρόνο στο μέλλον. Μην φοβάστε να δοκιμάσετε νέα συστατικά ή να χρησιμοποιήσετε γνωστά συστατικά με νέους τρόπους. Γνωρίζατε ότι μπορείτε να φτιάξετε ένα υπέροχο vegan τυρί ricotta από κάσιους;

Επιπλέον, φτιάχνοντας ένα  vegan-friendly ντουλάπι στην κουζίνα σας, θα νιώσετε περισσότερη ώθηση και δημιουργικότητα για να δοκιμάσετε νέα πράγματα, εάν έχετε ό,τι χρειάζεστε στο ντουλάπι σας. Πολλά vegan υποκατάστατα, όπως τα αυγά, το τυρί και το κρέας, παρασκευάζονται από προϊόντα όπως ξηρούς καρπούς, σπόρους, θρεπτική μαγιά και τόφου. Έχοντας μια σειρά από αυτά στη διάθεσή σας μπορεί να κάνει τη μετατροπή του επόμενου γεύματός σας σε χορτοφαγικό πολύ πιο εύκολο. Ακολουθεί μια γρήγορη λίστα με χρήσιμα πράγματα που πρέπει να έχετε στο ντουλάπι σας:

Ξηροί καρποί: Κάσιους, αμύγδαλα, πεκάν, καρύδια και φιστίκια Αιγίνης.

Σπόροι: Λιναρόσποροι, σπόροι chia.

Προϊόντα Σόγιας: Τόφου, σεϊτάν και τέμπε.

Αλεύρι: Αμύγδαλο, για όλες τις χρήσεις, ζωτικής σημασίας αλεύρι γλουτένης σίτου και/ή χωρίς γλουτένη.

Φυτικά γάλατα: Γάλα αμυγδάλου, βρώμης, καρύδας και/ή σόγιας.

Σάλτσες/υγρά: Σάλτσα σόγιας ή tamari, καυτερές σάλτσες.

Ξίδια: Λευκό, βαλσάμικο, μηλίτης μήλου, κόκκινο κρασί, κρασί ρυζιού.

Έλαια από αβοκάντο, καρύδα και ελιά.

Κονσέρβες: Φασόλια, ρεβίθια, ντομάτες, πελτές ντομάτας, κρέμα καρύδας.

Φυσικά γλυκαντικά: Σιρόπι σφενδάμου, σιρόπι χουρμά, βιολογική ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο.

Δεν χρειάζεται να τα αποκτήσετε όλα ταυτόχρονα. Μπορείτε να ξεκινήσετε αργά αγοράζοντας 5 αντικείμενα κάθε φορά για να δοκιμάσετε και να πειραματιστείτε. Πριν το καταλάβετε, θα έχετε όλα όσα χρειάζεστε για να φτιάξετε νόστιμες vegan εκδοχές των αγαπημένων σας πιάτων.


Σχετικά Άρθρα