ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γιατί οι νέοι διατροφολόγοι αντιτάσσονται στις δίαιτες;

27 Απριλίου 2022, 16:00

images

Διαιτολόγοι κάνουν έκκληση που ποτέ δεν φανταζόσασταν ότι θα ακούσετε: "Σταματήστε να κάνετε δίαιτα" συστήνουν. Χρησιμοποιώντας δημοφιλείς πλατφόρμες, όπως το TikTok, προσπαθούν να προσεγγίσουν τις νεότερες γενιές και να αποτρέπουν τους νέους ανθρώπους από αυστηρές δίαιτες ωθώντας τους σε αυτό που αποκαλούν "σωστή διατροφική κουλτούρα"!

«Οι άνθρωποι που είναι υπέρ της καλής φυσικής κατάστασης είναι αυτοί που δαιμονοποιούν το φαγητό», είπε η Sarah Williams, διαιτολόγος και δημιουργός του λογαριασμού που χρησιμοποιεί το Nutritionalsarah στο TikTok. Αντί για λαμπερές φωτογραφίσεις και διατροφές απίστευτα χαμηλών θερμίδων, η διαιτολόγος δήλωσε ότι ήθελε να παρέχει περιεχόμενο που να δείχνει μια προσιτή εκδοχή της υγείας.

Εκεί που κάποτε οι επαγγελματίες μπορεί να έδιναν έμφαση στην αύξηση της κατανάλωσης των «καλών» τροφών και στην εξάλειψη των «κακών», αυτή η γενιά διαιτολόγων υποστηρίζει την πραγματοποίηση ισορροπημένων, βιώσιμων αλλαγών και την εξάλειψη της ντροπής που βασίζεται στο φαγητό, για μια ζωή που με διάφορους τρόπους μπορεί να είναι υγιεινή, είπαν.

''Αν νιώθουμε ενοχές και ντροπή για το φαγητό, θα μπορούσαμε να έχουμε το πιο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά γεύμα στον κόσμο και αυτό να μην είναι ωφέλιμο, εξαιτίας αυτής της ενοχής και της ντροπής αλλά και των ψυχολογικών επιπτώσεων της δίαιτας αυστηρού περιορισμού τροφών" ανέφερε ο Sam Previte, διαιτολόγος και ιδρυτής του Find Food Freedom.

Το μήνυμα διαδίδεται πλέον κι ευρύτερα μέσω των social media, αλλά δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια, ορισμένοι διαιτολόγοι ενθαρρύνουν αυτού του είδους τη διατροφή, η οποία καταρρίπτει τους διατροφικούς «κανόνες» και επικεντρώνεται στο να ακούει τα σημάδια του σώματος.

''Το να είστε πιο ευγενικοί με τον εαυτό σας και να απολαμβάνετε το φαγητό που τρώτε δεν είναι μόνο πιο διασκεδαστικό, αλλά λειτουργεί επίσης καλύτερα από την παραδοσιακή προσέγγιση στη διατροφή'', υπογράμμισαν οι διαιτολόγοι.

"Γι' αυτό η βιομηχανία της δίαιτας είναι τόσο επιτυχημένη. Είναι μια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων διότι τόσοι πολλοί άνθρωποι δοκιμάζουν, αποτυγχάνουν και μετά επιστρέφουν σε αυτήν τη δίαιτα", δήλωσε ο Steph Grasso, διαιτολόγος και δημιουργός TikTok . "Είμαι διαιτολόγος κατά της δίαιτας. Είμαι ενάντια σε αυτές τις δίαιτες μόδας, αυτές τις γρήγορες λύσεις, επειδή μακροπρόθεσμα, δεν έχουν αποτέλεσμα".

Τέλος, ''το να νιώθετε ενοχές για τις διατροφικές σας επιλογές σας κάνει να κάνετε χειρότερες επιλογές και έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος'', κατέληξε η επίσης διαιτολόγος, Brooke Alpert.


Σχετικά Άρθρα