ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γιατί ο άνθρωπος δεν μπορεί να αντισταθεί στη ζάχαρη;

12 Ιανουαρίου 2022, 16:39

images

Είναι γνωστό ότι ο άνθρωπος μπορεί πολύ εύκολα να γίνει «σκλάβος» της ζάχαρης. Αυτό, φυσικά, το έχουν εκμεταλλευτεί πολλές εταιρείες παραγωγής τροφίμων προσθέτοντας αυτό το συστατικό στην παραγωγή πολλών καθημερινών τροφών όπως το γιαούρτι, η κέτσαπ, τα δημητριακά, ακόμη και σε υγιεινά σνακς που εμπεριέχουν granola.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, ο ανθρωπολόγος, Stephen Wooding, εξηγά ότι η ανάγκη του ανθρώπου για κατανάλωση ζάχαρης υπήρχε από την εποχή των αρχαίων προγόνων μας.

Από πού προέρχεται η επιθυμία αυτή:

Όπως αναφέρει ο κύριος Wooding, η επιθυμία για κατανάλωση ζάχαρης οφείλεται στα γονίδια. Δηλαδή, η ικανότητα να αντιληφθεί κανείς τη γλύκα δεν είναι τυχαία, αλλά είναι συνδεδεμένη με τα γενετικά σχέδια του σώματός μας.

Πιο συγκεκριμένα, επισημαίνει, η γλυκιά αντίληψη ξεκινά από τους γευστικούς κάλυκες, τις ομάδες κυττάρων που βρίσκονται ελάχιστα κάτω από την επιφάνεια της γλώσσας και εκτίθενται στο εσωτερικό του στόματος μέσω μικρών ανοιγμάτων που ονομάζονται γευστικοί πόροι. Επιπρόσθετα, ενώ η γλώσσα είναι αυτή που ανιχνεύει τις γεύσεις, το μυαλό είναι αυτό που αποφασίζει πώς θα αντιδράσει σε αυτές.

Οι άνθρωποι έλκονται από τη ζάχαρη από τη μέρα της γέννησής τους. Σήμερα, είναι αναπόφευκτη η αποφυγή της. Αυτή η έλξη προς τη ζάχαρη έχει χαρακτηριστεί ως παρόμοια με την εξάρτηση στη νικοτίνη και είναι εξίσου δύσκολο να ξεπεραστεί.

Παρ’ όλα αυτά, ο άνθρωπος ανταποκρίνεται φυσιολογικά στην επιθυμία του για κατανάλωση ζάχαρης, εφόσον είναι μία επιλογή που γίνεται εκ φύσεως.

Σχετικά Άρθρα