ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γιατί η μεσογειακή διατροφή θεωρείται η καλύτερη για την υγεία;

30 Ιανουαρίου 2024, 10:00

images

Η μεσογειακή διατροφή αποδείχτηκε για άλλη μία φορά κορυφαία καθώς βρίσκεται στην κορυφή της λίστας της ετήσιας κατάταξης των US News & World Report's για το 2024, και μάλιστα για 7η συνεχή φορά! Το διατροφικό σχήμα είναι φυτικής προέλευσης και δίνει έμφαση στην κατανάλωση πολλών μερίδων φρούτων και λαχανικών καθημερινά, μαζί με δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο και θαλασσινά.

Το κόκκινο κρέας καταναλώνεται μόνο περιστασιακά, ενώ τα γαλακτοκομικά και τα πουλερικά καταναλώνονται επίσης με μέτρο. Γενικά αποφεύγονται τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα ή αυτά με πρόσθετα σάκχαρα. Ερευνητές και διαιτολόγοι υποστηρίζουν ότι η τήρηση της μεσογειακής διατροφής μακροπρόθεσμα, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να ζήσετε μια μεγαλύτερη, πιο υγιεινή ζωή.

«Είναι τρόπος ζωής, χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πίσω, και τις τελευταίες 5 με 6 δεκαετίες, είναι η κουζίνα η οποία έχει ερευνηθεί περισσότερο στον κόσμο», δήλωσε η Κατερίνα Ιτσιοπούλου, καθηγήτρια Διατροφής και Διαιτολογίας στο Πανεπιστήμιο RMIT στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, η οποία έχει εκδώσει αρκετά βιβλία για τη μεσογειακή διατροφή.

Το μεγαλύτερο μέρος των στοιχείων, επικεντρώνεται στη σχέση της μεσογειακής διατροφής με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και σχετικών παθήσεων, όπως η παχυσαρκία, η υψηλή χοληστερόλη και η υπέρταση.

Ορισμένες μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η μεσογειακή διατροφή βοηθά στην καταπολέμηση της χρόνιας φλεγμονής λόγω της έμφασης που δίνει στην κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και οσπρίων, τα οποία περιέχουν αντιοξειδωτικά και άλλες ευεργετικές ενώσεις.

Η έρευνα έχει συνδέσει εδώ και καιρό την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης με τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Επειδή η μεσογειακή διατροφή βασίζεται στο μέλι και την κανέλα ως γλυκαντικά και η κύρια πηγή ζάχαρης είναι τα φρούτα, συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο της νόσου.

Επιπλέον, τα ινώδη βασικά συστατικά της μεσογειακής διατροφής, όπως τα φασόλια, οι φακές, τα μήλα και το καστανό ρύζι, συνδέονται επίσης με υγιέστερη κινητικότητα του εντέρου και χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.

Η τήρηση της μεσογειακής διατροφής μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο, πέρα από τη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης πολλών συγκεκριμένων τύπων - συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του μαστού, του παχέος εντέρου, της κεφαλής και του τραχήλου και του πνεύμονα - σύμφωνα με έρευνα του 2020.

Παρά τα αμέτρητα οφέλη της μεσογειακής διατροφής, υπάρχει ένα μειονέκτημα: Δεν θα σας βοηθήσει απαραίτητα να χάσετε κιλά γρήγορα, καθώς τροφές όπως το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες. Η απώλεια βάρους με τη διατροφή, απαιτεί τακτική σωματική δραστηριότητα και προσοχή στο μέγεθος των μερίδων.

Σχετικά Άρθρα