ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γιατί είναι τόσο σημαντική η υγιεινή διατροφή;

28 Νοεμβρίου 2023, 09:00

images

Καθημερινά, ακούμε προτροπές για την τήρηση μίας υγιεινής διατροφής. Έχετε, όμως, αναρωτηθεί ποτέ γιατί είναι τόσο σημαντική η υγιεινή διατροφή; Καταρχάς, το φαγητό είναι αυτό που μάς δίνει ενέργεια και παρέχει τις θερμίδες και τα θρεπτικά συστατικά τα οποία έχει ανάγκη ο οργανισμός μας για να λειτουργήσει. Εάν η διατροφή είναι ελλιπής σε θερμίδες ή ένα ή περισσότερα θρεπτικά συστατικά, η έλλειψη αυτή θα έχει επιπτώσεις στην υγεία μας.

Ομοίως, εάν προσλαμβάνουμε πάρα πολλές θερμίδες, μπορεί να παρατηρήσουμε αύξηση του βάρους. Τα άτομα με παχυσαρκία , έχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η άπνοια ύπνου και οι παθήσεις της καρδιάς, του ήπατος και των νεφρών. Επιπλέον, η ποιότητα της διατροφής επηρεάζει τον κίνδυνο ασθενειών, τη μακροζωία και την ψυχική μας υγεία.

Ενώ οι δίαιτες πλούσιες σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με αυξημένη θνησιμότητα και μεγαλύτερο κίνδυνο καταστάσεων, όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις, οι δίαιτες που περιλαμβάνουν κυρίως, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα, συνδέονται με αυξημένη μακροζωία και προστασία από ασθένειες. Ακόμη, οι δίαιτες πλούσιες σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο συμπτωμάτων κατάθλιψης, ιδιαίτερα μεταξύ των ατόμων που ασκούνται λιγότερο.

Τέλος, εάν η διατροφή που ακολουθούμε είναι υψηλή σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα και ποτά, όπως το γρήγορο φαγητό, τα αναψυκτικά και τα δημητριακά με ζάχαρη, αλλά χαμηλής περιεκτικότητας σε τρόφιμα, όπως λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ψάρια, είναι πιθανό να μην λαμβάνουμε αρκετά από ορισμένα θρεπτικά συστατικά.

Επομένως, η υγιεινή διατροφή είναι σημαντική για πολλούς λόγους, όπως η παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό, η πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, η μείωση του κινδύνου εμφάνισης παθήσεων, η αύξηση της μακροζωίας και η προώθηση της βέλτιστης ψυχικής και σωματικής ευεξίας.

Σχετικά Άρθρα