ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Φυστικοβούτυρο, ταχίνι και έλαιο αμυγδάλου στο μικροσκόπιο

07 Μαρτίου 2022, 08:00

images

Τα βούτυρα ξηρών καρπών έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας και έχουν κερδίσει -ειδικά μεταξύ των νέων- σημαντική θέση στο διαιτολόγιο! Ο Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου, διαιτολόγος- διατροφολόγος μάς ενημερώνει για όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τα φυτικά αυτά έλαια που έχουν την τιμητική τους στους χορτοφαγικές δίαιτες και στις νηστείες.

Αναφέρει ο ειδικός:

"Παρασκευάζονται με πολτοποίηση των ξηρών καρπών και διατίθενται φυσικά και αυτούσια ή σε συνδυασμό με ένα ή περισσότερα συστατικά, όπως κακάο, φρούτα, ζάχαρη, άλλα έλαια. Ποια είναι, όμως, η διατροφική τους αξία και ποιο να προτιμώ;

Τα αλείμματα καρπών, ως μια πρώτη γενική παρατήρηση, είναι αρκετά θερμιδογόνα, άρα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Το φυστικοβούτυρο αποτελεί την καλύτερη πηγή πρωτεΐνης. Έχει όμως και την υψηλότερη περιεκτικότητα των επιβλαβών κορεσμένων λιπαρών.  

Από την άλλη πλευρά, το αμυγδαλοβούτυρο και το ταχίνι αποτελούν την καλύτερη πηγή φυτικών ινών, που ως γνωστόν, συμβάλλουν στην καλή υγεία του εντέρου. Ειδικά το ταχίνι (που παράγεται από σουσάμι) αποτελεί -με διαφορά- την καλύτερη πηγή σιδήρου, αλλά και ασβεστίου. Ενώ το αμυγδαλοβούτυρο αποτελεί την καλύτερη επιλογή για την πρόσληψη της αντιοξειδωτικής βιταμίνης Ε.  

Αξίζει να προσέχουμε κάτι ακόμα: Όλα τα παραπάνω παρασκευάζονται από ξηρούς καρπούς οι οποίοι είναι από τα πιο συχνά αλλεργιογόνα. Απαιτείται λοιπόν προσοχή σε πιθανές περιπτώσεις εμφάνισης αλλεργίας, κυρίως σε παιδιά!  

️Στο εμπόριο κυκλοφορεί μεγάλη ποικιλία προϊόντων που πολλές φορές περιέχουν πρόσθετα αλάτι, ζάχαρη, φοινικέλαιο και άλλα συστατικά που δεν είναι επιθυμητά. Είναι σημαντικό λοιπόν να ελέγχουμε τις ετικέτες τροφίμων για να είμαστε ενημερωμένοι".

Ακολουθεί σχετική φωτογραφία με διατροφικές πληροφορίες


Σχετικά Άρθρα