ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Φρούτο- χρυσάφι μάς ομορφαίνει και προάγει την καλή μας υγεία

08 Οκτωβρίου 2023, 09:00

images

Από αντιγήρανση ως καλύτερη ψυχική υγεία, και από περιορισμό των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης ως βελτιωμένη λειτουργία του εντέρου, τα δαμάσκηνα -φρέσκα, αποξηραμένα και σε μαρμελάδα- μπορούν να βοηθήσουν πολύ!

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο Food & Function, τα αποξηραμένα δαμάσκηνα βοηθούν τις γυναίκες στην κλιμακτήριο και την εμμηνόπαυση να μειώσουν σημαντικά τις αρνητικές επιπτώσεις της μείωσης των οιστρογόων. "Η δράση τους στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες είχε ήδη αναδειχθεί από προηγούμενες μελέτες, σχολίασε η συγγραφέας Δρ Mary Jane De Souza, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, αναφέροντας επίσης ότι τα ευρήματα της εργασίας έδωσαν το έναυσμα για τη διερεύνηση πιθανής εμπλοκής του εντερικού μικροβιώματος στην όλη διαδικασία.

Στην τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη κλινική δοκιμή, συμμετείχαν 143 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ηλικίας 55 έως 75 ετών που μοιράστηκαν σε τρεις ομάδες, 54 που λάμβαναν 50 γραμ. δαμάσκηνα την ημέρα, 37 με 100 γραμ. δαμάσκηνα και 52 γυναίκες που δεν έτρωγαν δαμάσκηνα. Δώδεκα μήνες μετά, παρατηρήθηκαν σημαντικές αλλαγές στο μικροβίωμα των κοπράνων των γυναικών από τις ομάδες των αποξηραμένων δαμάσκηνων, με κυριότερη την ενίσχυση του πληθυσμού των βακτηρίων από την οικογένεια Lachnospiraceae, βακτήρια που προσφέρουν πολλά οφέλη. 

Ειδικά τα αποξηραμένα δαμάσκηνα, φαίνεται ότι αποτελούν "φάρμακο" για το έντερο καθώς από παλιά τα χρησιμοποιούν πολλές κοινωνίες για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. 

«Είναι ένα φυσικό, πλήρες τρόφιμο που οι καταναλωτές μπορούν εύκολα να ενσωματώσουν στα καθημερινά τους γεύματα ή σνακ» σχολίασαν η Andrea N. Giancoli, διατροφική σύμβουλος στο California Prune Board.

Σχετικά Άρθρα