ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Φρούτα - θησαυροί χειμερινής υγείας

19 Φεβρουαρίου 2023, 09:00

images

Τα φρούτα του χειμώνα είναι τα πορτοκάλια, τα γκρείπ-φρουτ και τα μανταρίνια. Ωστόσο, αυτούς τους μήνες, θα βρούμε επίσης μήλα, αχλάδια, ρόδια και ακτινίδια.

Τα πορτοκάλια και τα γκρείπ-φρουτ, θεωρούνται μάλιστα ως οι καλύτερες επιλογές για τους χειμερινούς μήνες καθώς έχουν ιδιαίτερη συγκέντρωση σε βιταμίνη C και βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να παλέψει έναντι των ιών που κυκλοφορούν. Χαρακτηριστικό είναι ότι δύο μικρά πορτοκάλια δίνουν 4,6 γραμ. ινών και καλύπτουν το 100% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (ΣΗΠ) σε βιταμίνη C. Η ίδια ποσότητα από αυτά τα φρούτα, καλύπτει επίσης το 14% των αναγκών ενός ενήλικα σε φυλλικό οξύ και το 12% σε θειαμίνη αλλά και αρκετή βιταμίνη Α, τη βιταμίνη που κρατάει υγιή τα μάτια μας. Από την άλλη πλευρά, δύο μεσαίου μεγέθους μανταρίνια δίνουν αντίστοιχη ενέργεια με τα παραπάνω, αλλά πολύ μικρότερες ποσότητες από την κάθε κατηγορία βιταμινών.

Πολύ ωφέλιμα και με ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση βιταμίνης C, είναι ωστόσο τα ακτινίδια. Δύο ακτινίδια περιέχουν διπλή από την ποσότητα βιταμίνης C που χρειαζόμαστε ημερησίως (273% ΣΗΠ) και σχεδόν όση βιταμίνη Κ (89% ΣΗΠ) έχουμε ανάγκη. Περιέχουν επίσης αρκετή ποσότητα βιταμίνης Ε και κάλιο.

Σημαντικό είναι να καταναλώνουμε τα φρούτα ολόκληρα και όχι σε χυμό διότι έτσι χάνουμε μέρος των ινών τους ενώ σημαντικό είναι επίσης να τα καθαρίζουμε και να τα τρώμε αμέσως.

Σχετικά Άρθρα