ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Φρούτα και λαχανικά για να κρατήσουμε μακριά το διαβήτη τύπου 2

30 September 2020, 09:00

images

Αν αυξήσουμε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στην διατροφή μας, τότε μπορούμε να αποφύγουμε τον διαβήτη τύπου 2. Αυτό αναφέρει μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMJ και η οποία συμπεριέλαβε στοιχεία από 340.000 άτομα από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, με τους ερευνητές να επιλέγουν 9.754 συμμετέχοντες που είχαν πρόσφατα διαγνωστεί με διαβήτη σε ορίζοντα δεκαετίας.

Οι ερευνητές συνέκριναν την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών της επιλεγμένης ομάδας με περίπου 13.000 συμμετέχοντες που δεν νόσησαν από διαβήτη κατά το υπό εξέταση χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια, μέτρησαν τα επίπεδα επτά φυτικών θρεπτικών συστατικών στο αίμα, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C και των καροτενοειδών.

Αποδείχτηκε ότι τα άτομα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και την υψηλότερη συγκέντρωση φυτικών θρεπτικών συστατικών είχαν κατά 25% έως 50% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης, σε σύγκριση με όσους τρέφονταν περιορισμένα από τις παραπάνω ομάδες τροφίμων ή είχαν χαμηλότερα επίπεδα θρεπτικών συστατικών.

Παρόλα αυτά, το εύρημα δεν σημαίνει ότι για να εξασφαλιστούν τα οφέλη ενάντια στον διαβήτη χρειάζεται καθημερινά να καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες λαχανικών και φρούτων... Σύμφωνα με τους ερευνητές αρκούν τα δύο τρίτα ενός μέτριου μεγέθους μήλου ή λίγο πάνω από το ένα τρίτο ενός φλιτζανιού με ανάμεικτα φρούτα για να κρατήσουν τον κίνδυνο του διαβήτη μακριά.

Κι άρα το μήλο φαίνεται ιδιαίτερα δραστικό για την πρόληψη της νόσου, επιτρέποντάς μας ενδεχομένως να παραφράσουμε το γνωστό  «ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό κάνει πέρα» σε «ένα μήλο την ημέρα τον διαβήτη κάνει πέρα».

Μαρία Τσιλιμιγκάκη


Σχετικά Άρθρα