ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Φρέσκο φαγητό, ελάχιστα επεξεργασμένο, για υγιή παιδιά

17 Ιανουαρίου 2023, 10:00

images

Tα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρώπη καταγράφονται σε Κύπρο και Ελλάδα με πάνω από το 40% των παιδιών να είναι υπέρβαρα (λίγα κιλά πάνω από το φυσιολογικό), ενώ το 19%-24% των αγοριών και το 14%-19% των κοριτσιών είναι παχύσαρκα (πολλά παραπάνω κιλά). Το πρόβλημα φαίνεται ότι έχει πολλές αιτίες αλλά μία αναδεικνύεται τώρα από αμερικανική μελέτη ως η πιο σημαντική!

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως είναι τα αλλαντικά και τα τυποποιημένα γλυκίσματα (του περίπτερου) φαίνεται ότι είναι βασικοί παράγοντες παχυσαρκίας αλλά και κακής υγείας.

Μάλιστα, όπως αποδείχτηκε από την εν λόγω μελέτη, τα παιδιά στις ΗΠΑ προσλαμβάνουν τα 2/3 των καθημερινών θερμίδων αποκλειστικά από τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα. Το ποσοστό ανέρχεται στο 67% σε σύγκριση με το 61% των παιδιών και των εφήβων δύο δεκαετίες νωρίτερα! 

Ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Fang Zhang, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Επιστημών της Διατροφής του Πανεπιστημίου Tufts θεωρεί ότι αυτό οφείλεται στην έλλειψη χρόνου και όχι τόσο στην αμάθεια των γονιών ή στην έλλειψη χρημάτων: «Όλοι είμαστε απασχολημένοι. Έχουμε λιγότερο χρόνο για μαγείρεμα και δυστυχώς βασιζόμαστε πολύ στα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που μας λύνουν τα χέρια» εξηγεί.

Η ανάλυση των τροφίμων αυτών έδειξε ότι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν περισσότερες θερμίδες, υδατάνθρακες (55% έναντι 43%) και πρόσθετα σάκχαρα(19% έναντι 3%). Επιπλέον, περιέχουν λιγότερες φυτικές ίνες και πρωτεΐνες (11% έναντι 21%).

Όπως εξηγεί ο Δρ Zhang "η επεξεργασία των τροφίμων μπορεί να έχει αντίκτυπο στην υγεία μας επειδή αλλάζει η φυσική δομή και τη χημική σύνθεση των τροφίμων» ενώ επιπλέον προειδοποιεί ότι «οι άνθρωποι που τρώνε υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα τείνουν να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες».

Οι ειδικοί συστήνουν ως εκ τούτου να καταναλώνουν τα παιδιά και οι έφηβοι φρέσκο μαγειρεμένο φαγητό, με φυτικά και όχι ζωικά λίπη, με πολλά φρέσκα λαχανικά, μυρωδικά και ολικής άλεσης προϊόντα και να περιορίσουν στο ελάχιστο τα αλλαντικά, τα παστά, τα καταψυγμένα γεύματα, τα αρτοσκευάσματα τύπου μπισκότα και έτοιμα κέικ και τα πατατάκια.

Σχετικά Άρθρα