ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Φόβοι για νεφρολογικά προβλήματα από τις δίαιτες χωρίς υδατάνθρακες

06 Δεκεμβρίου 2019, 08:15

images

H δίαιτα με πρωτεΐνες και ελάχιστους ή καθόλου υδατάνθρακες ίσως να είναι επιβλαβής για τους νεφρούς ακόμη και σε άτομα με φυσιολογική νεφρική λειτουργία, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες.

Οι δύο μελέτες, από τη Ολλανδία και την Κορέα, που δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό Nephrology Dialysis Transplantation, δείχνουν ότι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες δεν είναι τόσο ασφαλής όσο πιστεύουν κάποιοι καθώς ενδέχεται υπό προϋποθέσεις να βάλει σε κίνδυνο την υγεία των νεφρών.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, «είναι καλό να αποφεύγουμε να προτείνουμε υψηλή πρόσληψη πρωτεϊνών για απώλεια βάρους σε παχύσαρκους ή διαβητικούς ασθενείς ή σε ασθενείς με προγενέστερα καρδιαγγειακά επεισόδια ή σε άτομα με έναν νεφρό».

Και συνεχίζουν εξηγώντας για το θέμα:

«Οι άνθρωποι να ξέρουν ότι υπάρχει και μία άλλη πλευρά στις δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και ότι η νεφρική νόσος θα πρέπει πάντα να αποκλείεται, πριν αλλάξει κανείς τις διατροφικές συνήθειες ενός ατόμου και υιοθετήσει μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες». Αυτό επισημαίνει  ο Δρ. Denis Fouque, από το νοσοκομείο Centre Hospitalier Lyon-Sud, της Γαλλίας που συμμετείχε επίσης στην μία από τις σχετικές έρευνες..

Οι δίαιτες με χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων στοχεύουν στην γρήγορη απώλεια λίπους. Τα άτομα που τις κάνουν καλούνται να τρώνε μόνο μια ποσότητα σαλάτας αλλά κατά τα άλλα προτιμούν τα αβγά, τα λευκά ή και κόκκινα κρέατα και τα ψάρια για την συμπλήρωση των ημερήσιων θερμίδων.

Σχετικά Άρθρα