ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έξι τρόποι να βοηθήσετε ένα άτομο με διατροφική διαταραχή

24 Μαρτίου 2022, 10:00

images

Οι διατροφικές διαταραχές είναι όλο και πιο συχνό φαινόμενο στις μέρες μας. Αρκετές φορές, τρίτα πρόσωπα προσπαθούν να μιλήσουν στα πάσχοντα άτομα και να τα βοηθήσουν αλλά δεν ξέρουν τον τρόπο. Το CNN προσφέρει κάποιες συμβουλές επί του θέματος.

1. Αναγνωρίστε τα σημάδια

Δεδομένου ότι η έγκαιρη παρέμβαση είναι το κλειδί, η ικανότητα αναγνώρισης ενδείξεων διατροφικών διαταραχών είναι σημαντική, είπε ο Alvin Tran, επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του New Haven στο Κονέκτικατ. Η Εθνική Ένωση Διατροφικών Διαταραχών των Η.Π.Α. (NEDA) έχει λίστες με προειδοποιητικά σημάδια για κάθε διατροφική διαταραχή.

2. Μοιραστείτε τις ανησυχίες σας

Εάν θέλετε να μιλήσετε στο αγαπημένο σας πρόσωπο σχετικά με τα σημάδια που έχετε παρατηρήσει, "προβάρετε" στον καθρέπτη αυτό που θέλετε να πείτε ώστε να ανακουφίσετε λίγο τη νευρικότητά σας και να το πείτε πολύ ήρεμα και συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη NEDA.

Προγραμματίστε μια ώρα για να μιλήσετε ιδιαιτέρως, και χρησιμοποιήστε πραγματικές δηλώσεις σχετικά με αυτό που έχετε παρατηρήσει, όπως "παρατήρησα ότι είσαι προσηλωμένος ή ότι μιλάς περισσότερο για δίαιτα", συμβουλεύει ο Tran. "ή "παρατήρησα ότι νιώθεις άβολα να τρως μπροστά σε κόσμο. Να ξέρεις ότι είμαι εδώ για να σου προσφέρω αυτή την υποστήριξη σε περίπτωση που τη χρειαστείς".

3. Ενθαρρύνετέ τα να αναζητήσουν βοήθεια

Τα άτομα με διατροφικές διαταραχές χρειάζονται επαγγελματική βοήθεια για να θεραπευτούν. Εάν δεν έχουν γιατρό ή θεραπευτή, αλλά είναι έτοιμα να ζητήσουν βοήθεια ειδικού, μπορείτε να προσφερθείτε να τους βοηθήσετε να βρείτε εσείς έναν ή να πάτε στο πρώτο ραντεβού μαζί τους.

4. Θυμίστε τους γιατί θέλουν να γίνουν καλά

Είτε το αγαπημένο σας πρόσωπο θέλει να ταξιδέψει, να κάνει φίλους, να κάνει παιδιά ή να ακολουθήσει μια καριέρα, μπορεί να έχει στόχους που έχουν ματαιωθεί από μια διατροφική διαταραχή.

Η υπενθύμιση αυτού του μέλλοντος μπορεί να βοηθήσει στην εστίαση του ασθενούς στη μακροπρόθεσμη ανάρρωση, αντί στα βραχυπρόθεσμα αντιληπτά οφέλη της διαταραγμένης συμπεριφοράς, αναφέρουν από τη NEDA. Βοηθήστε τους να επανασυνδεθούν με τις αξίες τους και το ποιοι θέλουν να είναι.

5. Αποφύγετε την κατάκριση του σώματος και των τροφίμων

"Κάποιος με διατροφική διαταραχή ανταγωνίζεται το σώμα όλων των άλλων", αναφέρει η Joann Hendelman, κλινική διευθύντρια της Εθνικής Συμμαχίας για τις Διατροφικές Διαταραχές. «Η φωνή στον διαταραγμένο εγκέφαλο κάποιου λέει: «Δεν μπορείς να ανταγωνιστείς αυτό το άτομο, έχεις μεγαλύτερο σώμα, είσαι κακός, πρέπει να κάνεις τη δίαιτα που κάνει αυτό το άτομο».

6. Διατηρήστε μια πολύπλευρη σχέση

Εάν το μόνο που συζητάτε με το αγαπημένο σας πρόσωπο είναι η διατροφική του διαταραχή, αυτό το άτομο μπορεί να απομακρυνθεί από εσάς, προειδοποίησε η Hendelman.

Γενικά, μια διατροφική διαταραχή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου όσον αφορά το τι συμβαίνει με το άτομο - από κάτω μπορεί να υπάρχουν προβλήματα όπως κατάθλιψη, άγχος, τραύμα ή ανασφάλειες-. Για αυτό, προσπαθήστε να έχετε μία πολύπλευρη σχέση και να συζητάτε ποικίλα θέματα.


Σχετικά Άρθρα