ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έξι τροφές για καλύτερη υγεία των οστών

20 Φεβρουαρίου 2022, 08:00

images

Οι μικρότερες μέρες και οι ψυχρότερες θερμοκρασίες κατά τους χειμερινούς μήνες οδηγούν πολλούς από εμάς να περνάμε περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους. Λόγω αυτής της κατάστασης, είναι λογικό να είμαστε λιγότερο εκτεθειμένοι στο ηλιακό φως που βοηθά το σώμα μας να παράγει τη βιταμίνη D. Η βιταμίνη αυτή είναι γνωστή ως το ζωτικής σημασίας θρεπτικό συστατικό για την υγεία των οστών και χωρίς αυτήν μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος για οστεοπόρωση ή άλλες οστικές ανεπάρκειες.

Η κατανάλωση των παρακάτω έξι τροφών μπορεί να σας βοηθήσει να προστατεύσετε τα οστά σας , όλο το χρόνο.

1. Δαμάσκηνα

Τα δαμάσκηνα παρέχουν το 20% της ημερήσιας αξίας για βιταμίνη Κ. Η βιταμίνη Κ έχει συσχετιστεί με μείωση του ποσοστού καταγμάτων, καθώς και με αύξηση της οστικής πυκνότητας. Μια ολοκληρωμένη μελέτη ανασκόπησης αποκάλυψε ότι τα δαμάσκηνα μπορεί να έχουν προστατευτικό όφελος έναντι της απώλειας οστικής μάζας στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση λόγω της περιεκτικότητάς τους σε πολυφαινόλες.

2. Σαρδέλες

Οι σαρδέλες έχουν μικρά, βρώσιμα κόκαλα μέσα τους που είναι γεμάτα με βιταμίνη D και ασβέστιο , ενώ περιέχουν το 40% της ημερήσιας πρόσληψης για βιταμίνη D, που βοηθά το σώμα σας να απορροφήσει το ασβέστιο, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των οστών.

3. Αμύγδαλα

Τα 30 γραμμάρια αμύγδαλα έχουν τρία θρεπτικά στοιχεία που προάγουν  την υγεία των οστών: Ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο. Ρίξτε μερικά αμύγδαλα στη σαλάτα, το γιαούρτι και τα δημητριακά σας ή/και απλά πιάσε μια χούφτα για ένα απογευματινό σνακ.

4. Μαύρα φασόλια

Ακριβώς όπως οι ξηροί καρποί, τα μαύρα φασόλια επηρεάζουν την υγεία των οστών καθώς περιέχουν ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο. Προσφέρουν, επίσης, οκτώ γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα ½ φλιτζάνι και η επαρκής ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης σχετίζεται με θετική επίδραση στην οστική πυκνότητα και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, σύμφωνα με έρευνα .

5. Γκρέιπφρουτ

Τα φρούτα είναι μια άλλη ομάδα τροφίμων που πιθανώς δεν σκεφτόμαστε πολύ όταν σκεφτόμαστε τα κόκαλά μας. Ωστόσο, υπάρχει κάποια προκαταρκτική έρευνα που υποδηλώνει μια θετική σχέση μεταξύ της βιταμίνης C και της υγείας των οστών. Σε κάθε περίπτωση, το γκρέιπφρουτ ή άλλα εσπεριδοειδή, με τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες τους, αξίζει να προστεθούν στη διατροφή σας.

6. Τόφου

Εμπλουτισμένο με ασβέστιο και βιταμίνη D, το τόφου μπορεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή για πολλούς vegans καθώς μια υγιεινή επιλογή, ωφέλιμη για τα οστά. Η περιεκτικότητα σε ασβέστιο στο τόφου μπορεί να ποικίλλει, επομένως καλό θα ήταν να αναζητήσετε μια μάρκα που να έχει τουλάχιστον το 30% της ημερήσιας αξίας ασβεστίου ανά μερίδα.


Σχετικά Άρθρα