ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έχει θέση η βιταμίνη D στη μάχη κατά του κορωνοϊού;

30 Μαρτίου 2020, 16:00

images

Στη σημερινή συγκυρία που η ζωή σε όλο τον πλανήτη περιστρέφεται γύρω από τον κορωνοϊό, κάθε τόσο ξεπροβάλλουν πληροφορίες για την ενδεχόμενη προστατευτική ή θεραπευτική επίδραση διαφόρων ουσιών ή τροφών. Μια από αυτές είναι και η βιταμίνη D. 

Παρά το όνομα της, η D δεν είναι βιταμίνη αλλά προορμόνη δηλαδή πρόδρομος ουσία ορμόνης.  Το ανθρώπινο σώμα παράγει βιταμίνη D ως απάντηση στην έκθεση στον ήλιο. Ένα άτομο μπορεί επίσης να ενισχύσει την πρόσληψη βιταμίνης D μέσω ορισμένων τροφίμων ή συμπληρωμάτων.

Συγκεκριμένα στοιχεία για την επίδραση της βιταμίνης D στην περίπτωση του κορωνοϊού δεν υπάρχουν. Όσοι την υποστηρίζουν βασίζονται σε μια έρευνα του 2018 που αναφέρει  προστατευτική επίδραση έναντι του ιού της γρίπης. Τα στοιχεία αυτά είναι όμως μεμονωμένα και δεν έχουν επιβεβαιωθεί από άλλες μελέτες. Ακόμα δε πιο ανασφαλής είναι η εξαγωγή συμπερασμάτων για έναν τελείως διαφορετικό ιό, όπως ο νέος κορωνοϊός.  

Ωστόσο δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε τα σημαντικά οφέλη της βιταμίνης D σε άλλους τομείς :

1. Υγιή οστά

Η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του ασβεστίου και τη διατήρηση των επιπέδων του φωσφόρου στο αίμα. Αυτοί οι παράγοντες είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση υγιών οστών. Η  βιταμίνη D προάγει την απορρόφηση ασβεστίου από τα έντερα και την συγκράτησή του από τους νεφρούς .

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D στα παιδιά μπορεί να προκαλέσει ραχίτιδα, που οφείλεται σε αδυναμία εναπόθεσης επαρκούς ποσότητας ασβεστίου στα οστά. Με τον ίδιο τρόπο στους ενήλικες μπορεί να προκαλέσει οστεομαλακία ή οστεοπόρωση.

2. Υγιή βρέφη

Η έλλειψη βιταμίνης D έχει συσχετιστεί με την υψηλή αρτηριακή πίεση στα παιδιά. Μια μελέτη του 2018 βρήκε μια πιθανή σχέση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D και της δυσκαμψίας στα αρτηριακά τοιχώματα των παιδιών. Η Αμερικανική Ακαδημία Αλλεργίας Ανοσολογίας (AAAAI) αναφέρει  στοιχεία δείχνουν τη σχέση μεταξύ της χαμηλής βιταμίνης D και του αυξημένου κινδύνου αλλεργικής ευαισθητοποίησης.

3. Ομαλή εγκυμοσύνη

Μια ανασκόπηση του 2019 υποδεικνύει ότι οι έγκυες γυναίκες με έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης προεκλαμψίας και πρόωρου τοκετού.  Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται επίσης με διαβήτη κύησης και βακτηριακή κολπίτιδα σε έγκυες γυναίκες.


Σχετικά Άρθρα