ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επτά τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό στα άτομα με διαβήτη

03 Οκτωβρίου 2023, 10:00

images

Όταν έχετε μία πάθηση όπως ο διαβήτης τύπου 2, είναι σημαντικό να προσέχετε τη διατροφή όχι μόνο ως προς την ποσότητα αλλά κυρίως ως προς το περιεχόμενο και την ποιότητά της. Στην προσπάθεια αυτή, υπάρχουν επτά τρόφιμα που ενδυναμώνουν μεταξύ άλλων και το ανοσοποιητικό σύστημα.

1. Τα ρεβίθια παρέχουν φυτικές ίνες και ψευδάργυρο που τονώνουν το ανοσοποιητικό. 

Ειδικότερα, τα λευκά αιμοσφαίρια χρειάζονται ψευδάργυρο για να λειτουργήσουν, σύμφωνα με μια ανασκόπηση έρευνας, ενώ, σύμφωνα με μελέτη, ο ψευδάργυρος μπορεί να ωφελήσει την υγεία της καρδιάς. Αυτό είναι σημαντικό για τα άτομα με διαβήτη, επειδή, κατά το CDC, με την πάροδο του χρόνου, το υψηλό σάκχαρο στο αίμα, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την καρδιά σας.

2. Τα λιπαρά θαλασσινά προσφέρουν ωμέγα-3 που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό και βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς. 

Τα  ωμέγα-3 λιπαρά οξέα  που βρίσκονται σε ορισμένους τύπους ψαριών - όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, η ρέγγα και το σκουμπρί - ενισχύουν τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, λέει η Erin Palinski-Wade, RD, CDCES , συγγραφέας του «2 Day Diabetes Diet».

3. Τα καρότα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και παράλληλα έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. 

«Τα καρότα περιέχουν βήτα-καροτίνη, η οποία είναι μια σημαντική πηγή βιταμίνης Α», δηλώνει η Cara Schrager, MPH, RDN, ειδικός στη φροντίδα και την εκπαίδευση για το διαβήτη με έδρα τη Βοστώνη. Επιπλέον, λέει η Schrager, περιέχουν χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο, που σημαίνει ότι είναι απίθανο να προκαλέσουν άνοδο του σακχάρου στο αίμα.

4.Οι ξηροί καρποί πεκάν βοηθούν στην υποστήριξη της λειτουργίας του θυρεοειδούς, χάρη στο σελήνιο που εμπεριέχουν. 

Το σελήνιο διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη ρύθμιση των ορμονών του θυρεοειδούς, σύμφωνα με τα  Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας. Επειδή η έρευνα  έχει δείξει ότι, όσοι έχουν διαβήτη έχουν υψηλότερο επιπολασμό διαταραχών του θυρεοειδούς, είναι σημαντικό να διατηρήσετε τη λειτουργία του θυρεοειδούς σας σε καλή κατάσταση μέσω της υγιεινής διατροφής.

5. Τα καρύδια περιέχουν βιταμίνη Ε και υγιή λίπη. 

Ένα άλλο σημαντικό μικροθρεπτικό συστατικό είναι η βιταμίνη Ε, λέει η Schrager, επειδή είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος.

6. Οι πιπεριές περιέχουν βιταμίνη C και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. 

Επιπλέον, η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης C οδήγησε σε βελτιωμένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 και βοήθησε επίσης στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης.

7. Οι φακές είναι μια υγιεινή επιλογή για την πρόσληψη ψευδαργύρου και φυτικών ινών. 

Οι φακές είναι μια τροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, γεγονός που τις καθιστά ιδανική τροφή για άτομα με διαβήτη.

Τέλος, επειδή οι ανάγκες του καθενός μπορεί να είναι διαφορετικές, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τη σωστή διατροφική προσέγγιση για εσάς.

Σχετικά Άρθρα