ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επιτρέπεται τελικά να είναι χορτοφάγοι τα παιδιά;

28 Νοεμβρίου 2019, 14:05

images

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα του British Nutrition Foundation (BNF) αναφέρει ότι τα παιδιά πρέπει να τρώνε καθημερινά 3 μερίδες πρωτεΐνης για να λαμβάνουν αρκετό ψευδάργυρο και σίδηρο. Και επισημαίνει ότι παρότι η χορτοφαγία είναι μία υγιεινή επιλογή, οι γονείς που επιβάλλουν στα παιδιά τους ένα τέτοιο διατροφικό σχήμα, πρέπει να εξετάζουν συχνότερα τα παιδιά σε παιδίατρο και να λαμβάνουν ειδικές οδηγίες από αυτόν.

"Είναι δύσκολο να λάβουν τα μικρά παιδιά αρκετή βιταμίνη Α και Β12, ριβοφλαβίνη, σίδηρο, ψευδάργυρο, ασβέστιο και ιώδιο αν δεν τρώνε κρέας", αναφέρουν στην δημοσίευση.

Σύμφωνα με την Academy of Nutrition and Dietetics, υπάρχουν λόγοι για τους οποίους η χορτοφαγία δεν μπορεί και δεν πρέπει να εφαρμόζεται σε βρέφη και μικρά νήπια 2-3 ετών.

Με τα αμέσως μεγαλύτερα παιδάκια όμως τι γίνεται; 

"Είναι πάγια θέση μας στην Academy of Nutrition and Dietetics ότι οι χορτοφαγικές επιλογές είναι υγιεινές και μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ασθενειών. Αν μάλιστα είναι σωστά σχεδιασμένες, οι δίαιτες αυτές μπορούν να εφαρμόζονται και στην εγκυμοσύνη και στον θηλασμό, και σε παιδιά και εφήβους αλλά και σε αθλητές. Αλλά πάντα με καθοδήγηση ειδικού και υπό προϋποθέσεις".

Μάλιστα συστήνεται ότι στα παιδιά πρέπει να εφαρμόζεται η vegetarian εκδοχή που επιτρέπει τα γαλακτοκομικά και τα αβγά και αν απαγορεύεται η vegan διατροφή που περιλαμβάνει σκέτα λαχανικά και όσπρια.

Σύμφωνα με την διατροφολόγο Lily Soutter, κάθε φορά που αποφασίζει ο γονέας για οποιοδήποτε λόγο να αποκλείσει μια ομάδα τροφίμων από την διατροφή του παιδιού του, πρέπει απαραιτήτως  να συμβουλεύονται διατροφολόγο και γιατρό.

"Τα παιδιά που βρίσκονται σε ανάπτυξη έχουν αυξημένες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά σε σχέση με τους ενήλικες", αναφέρει και προσθέτει: "Παρόλα αυτά οι δίαιτες με λαχανικά και γενικά φυτικές ίνες δημιουργούν γρήγορα κορεσμό και το παιδί μπορεί να τρώει λιγότερες θερμίδες από όσες χρειάζεται πραγματικά". 

Η ειδική διατροφολόγος μάλιστα συστήνει να καταναλώνουν τα παιδιά διάφορα δημητριακά, ξηρούς καρπούς, χούμους, μπανάνες, ελαιόλαδο και ψάρια με Ω λιπαρά οξέα".


Σχετικά Άρθρα