ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επιτρέπεται ο συνδυασμός καφεΐνης εγκυμοσύνης;

06 Νοεμβρίου 2019, 09:37

images

Μπορούν τελικά οι έγκυες γυναίκες να πίνουν καφέ και να καταναλώνουν προϊόντα τύπου cola που περιέχουν καφεΐνη;

Κάποιες τυχερές παθαίνουν «απέχθεια» ακόμα και με την μυρωδιά του καφέ μόλις μένουν έγκυες.

Αλλά οι περισσότερες θέλουν όπως και πριν να απολαμβάνουν το καφεδάκι τους. Τι συμβαίνει λοιπόν;

Η καφεΐνη είναι μία ουσία διεγερτική και διουρητική. Λόγω της διέγερσης που προκαλεί, ανεβάζει την πίεση και τον καρδιακό ρυθμό, καταστάσεις που θέλουμε να αποφύγουμε κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης εξ ου και οι γυναικολόγοι συστήνουν μέτρο ή αποχή από τον καφέ.

Η καφεΐνη όμως δεν έχει μόνο αυτές τις δράσεις. Καθώς μειώνει τα υγρά στον οργανισμό, σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Και όταν το μόριό της περνά μέσα από τον πλακούντα, φτάνει και στο έμβρυο το οποίο δεν έχει αναπτυγμένο μεταβολισμό και δεν μπορεί να την «διαχειριστεί» όπως ο δικός μας οργανισμός.

Το αποτέλεσμα είναι ότι του αλλάζει τον κύκλο του ύπνου, τις κινήσεις μέσα στη μήτρα και γενικά του αναστατώνει την ενδομήτρια ζωή.

Αλλά προσοχή! Καφεΐνη δεν παίρνουμε μόνο από τον καφέ.

Παρόμοια ουσία (την τεϊνη) περιέχει το τσάϊ, το κακάο και η σοκολάτα, ακόμα και κάποια απλά φάρμακα για τον πονοκέφαλο.

Είναι λάθος λοιπόν –είτε πρόκειται για έγκυο είτε όχι- που κάποιοι λένε «ας πιούμε ένα τσαγάκι πριν κοιμηθούμε». Ας πιουν χαμομήλι ή φασκόμηλο ή βαλεριάνα. Αλλά τσάι ας πιουν μόνο τις ώρες που θα έπιναν και καφέ καθώς το τσάι έχει διεγερτική δράση.

Τελικά κάνει κακό στο έμβρυο η καφεΐνη;

Έχει κατηγορηθεί για γενετικές ανωμαλίες, πρόωρο τοκετό, μείωση της γονιμότητας, χαμηλό βάρος στο νεογνό, αποβολές και άλλα προβλήματα που συνδέονται με την τεκνοποίηση.

Αλλά αν μιλάμε για έναν καφέ την ημέρα, τίποτα από όλα αυτά δεν είναι δυνατόν να ισχύουν. Άλλωστε καμία επιστημονική ανάλυση μέχρι σήμερα δεν έχει οδηγηθεί σε αυτό το συμπέρασμα.

Οι μοναδικές ενδείξεις που έχουν υπάρξει, αφορούν στην μείωση της γονιμότητας σε γυναίκες αλλά μόνο για αυτές που καταναλώνουν επί σειρά ετών πάνω από τρείς καφέδες την ημέρα.

Σε ότι αφορά τις αποβολές, μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2008 στην American Journal of Obstetricsand Gynecology, έδειξε ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν παραπάνω από 200mg καφεΐνης την ημέρα ενώ κυοφορούν, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αποβάλουν από αυτές που δεν καταναλώνουν καθόλου αλλά και από αυτές που καταναλώνουν πιο μικρές ποσότητες.

Είναι ενδεικτικό ότι όλες οι μελέτες καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει λόγος πλήρους απαγόρευσης του καφέ ή των προϊόντων που περιέχουν καφεΐνη κατά την εγκυμοσύνη.

Απλώς συστήνεται στις γυναίκες που συνήθιζαν να πίνουν όλη την ημέρα καφέ, να το περιορίσουν σε τρεις το πολύ μερίδες και να προσέξουν πολύ μήπως και άλλα προϊόντα που καταναλώνουν, περιέχουν καφεΐνη.

ΠΗΓΕΣ

-Organization of Teratology Information Services (Mother To Baby)

- Maternal caffeine consumption during pregnancy and the risk of miscarriage

- Caffeine and miscarriage risk. Epidemiology

-The Mayo Clinic: Caffeine content in coffee, tea, soda, and more.

Σχετικά Άρθρα