ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επηρεάζει η διατροφή των βρεφών την αναπαραγωγική τους υγεία ως ενήλικες;

03 Δεκεμβρίου 2021, 09:00

images

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι η εργασία που εκπόνησαν ερευνητές από το πανεπιστήμιο της East Anglia
σύμφωνα με την οποία τα μωρά πρέπει να τρώνε όσο θέλουν κι όχι όσο τους επιβάλλουν οι γονείς τηρώντας ένα πρόγραμμα. Αυτό χαρίζει -λένε οι ερευνητές- καλύτερη αναπαραγωγική υγεία στην ενήλικη ζωή.

Τα πειράματα διενεργήθηκαν πρώτα σε ένα γένος μύγας που ονομάζεται Drosophila melanogaster, το οποίο συχνά χρησιμοποιείται για πειράματα καθώς ο κύκλος ζωής της είναι μικρός. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσες μύγες τράφηκαν με ελάχιστη τροφή στην αρχή της ζωής τους, είχαν μεγαλύτερη αναπαραγωγική δυνατότητα αργότερα.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Zahida Sultanova, από το UEA's School of Biological Sciences σημειώνει ότι "ο περιορισμός στη λήψη τροφής σχετίζεται με μεγαλύτερη ζωή και λιγότερη νοσηρότητα σε όλα τα ζώα και τον άνθρωπο. Αυτό που θελήσαμε να διαπιστώσουμε, ήταν τι συμβαίνει όταν στην αρχή της ζωής τρώμε λίγο"...

Η ομάδα χορήγησε στη μια ομάδα πειραματοζώων, τις πρώτες μέρες της ζωής τους, 40% λιγότερη τροφή σε σύγκριση με αυτή που έδιναν στα υπόλοιπα. Κατέγραψαν τρεις βασικούς παράγοντες : Το προσδόκιμο ζωής, τη δυνατότητα ζευγαρώματος και την αναπαραγωγική ικανότητα.

Όπως αναφέρει στα συμπεράσματα η Δρ Sultanova "όχι μόνο είχαν τον ίδιο ρυθμό ανάπτυξης με τις άλλες μύγες, αλλά επίσης καλύτερη υγεία και καθώς μεγάλωναν είχαν περισσότερο ενδιαφέρον για ζευγάρωμα και περισσότερους απογόνους. Τα πειράματα επαναλαμβάνονται αυτό το διάστημα σε μικρά θηλαστικά αλλά χρειάζονται αρκετό χρονικό διάστημα για να υπάρξουν αποτελέσματα καθώς ο κύκλος ζωής τους είναι πολύ μεγαλύτερος."

Σχετικά Άρθρα