ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εορταστικά μαγειρέματα με ασφάλεια και σωστούς χειρισμούς

24 Δεκεμβρίου 2023, 08:00

images

Πολύ συχνά παθαίνουμε «τροφική δηλητηρίαση» από κατανάλωση μολυσμένου τρόφιμου, τόσο εκτός, όσο και εντός του οικιακού περιβάλλοντος. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται και την περίοδο των εορτών και οφείλεται σε κακούς χειρισμούς στην προετοιμασία και συντήρηση των τροφίμων. Οι απλές συμβουλές που ακολουθούν, μπορούν να μας βοηθήσουν να αποφύγουμε συνήθη λάθη στο χειρισμό του κρέατος κατά την προετοιμασία των εορταστικών γευμάτων.

Για την απόψυξη του κρέατος:

- Το τοποθετούμε σε ένα δοχείο στο ψυγείο ή

-σε μια πλαστική σακούλα σε νεροχύτη με κρύο νερό (αλλάξτε το νερό κάθε 30 λεπτά), ή

-στο φούρνο μικροκυμάτων, ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Δεν αφήνουμε το κρέας να αποψυχθεί στον πάγκο, εκτός ψυγείου. Όταν το κρέας διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από 2 ώρες, ευνοείται ο πολλαπλασιασμός βακτηρίων. Επικίνδυνες θερμοκρασίες για τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων, θεωρούνται αυτές που είναι μεταξύ 4 C και 60 C.

Κατά το μαγείρεμα:

-Πλένουμε καλά τα χέρια πριν και μετά τον χειρισμό του κρέατος, καθώς και τις επιφάνειες με τις οποίες έχει έρθει σε επαφή.

-Διατηρούμε το ωμό κρέας μακριά από τα φρέσκα φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα που καταναλώνονται ωμά ή ήδη έτοιμα προς κατανάλωση.

-Χρησιμοποιούμε διαφορετικές επιφάνειες κοπής για την αποφυγή διασταυρούμενης επιμόλυνσης.

- Δεν πλένουμε το κρέας και τα πουλερικά πριν από το μαγείρεμα, επειδή μπορεί να προκληθεί διασπορά μικροβίων στο νεροχύτη, στον πάγκο εργασίας και σε άλλες επιφάνειες της κουζίνας. Η συνήθεια αυτή μπορεί να προκαλέσει την επιμόλυνση άλλων τροφίμων, όπως είναι οι σαλάτες και τα φρούτα. Το λάθος αυτό το κάνουν πολλές παλιές νοικοκυρές που αρνούνται να συμμορφωθούν. 

Κατά το μαγείρεμα: 

-Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160 C τουλάχιστον. 

-Το μαγείρεμα της γέμισης για τη γαλοπούλα σε σκεύος διασφαλίζει ότι η γέμιση θα μαγειρευτεί επαρκώς. Εάν μαγειρεύετε τη γέμιση μέσα στη γαλοπούλα, τοποθετήστε τη λίγο πριν το ψήσιμο.

-Συστήνεται η χρήση θερμομέτρου μαγειρικής για να διασφαλιστεί ότι η εσωτερική θερμοκρασία του κρέατος και η θερμοκρασία στο κέντρο της γέμισης, θα φτάσει στους 74 C.

-Αφού απομακρύνουμε τη γαλοπούλα από το φούρνο, αφήνουμε τη γέμιση για περίπου 20 λεπτά μέσα στο πουλερικό.

Άλλες οδηγίες


-Δε χρειάζεται να περιμένουμε να κρυώσει το φαγητό για να το τοποθετήσουμε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. 

-Καταναλώνουμε τη μαγειρεμένη γαλοπούλα καθώς και άλλα φαγητά που έχουν παρασκευαστεί από αυτή, εντός 3-4 ημερών από το μαγείρεμά της. 

-Αναθερμαίνουμε τα μαγειρεμένα φαγητά στους 74 C πριν τα σερβίρετε.

Σχετικά Άρθρα