ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εθισμένοι στα επεξεργασμένα τρόφιμα οι άνθρωποι του δυτικού κόσμου

02 Φεβρουαρίου 2023, 10:00

images

Ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό ενηλίκων άνω των 50 ετών, υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να πουν "όχι" σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως οι γλυκές λιχουδιές ή τα αλμυρά σνακ, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε από το Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Περίπου 1 στους 8 ενήλικες άνω των 50 ετών, εμφάνισε σημάδια εθισμού στο φαγητό, σύμφωνα με την έρευνα. 

Οι ερευνητές εξέτασαν τις απαντήσεις περισσότερων από 2.000 ενηλίκων ηλικίας 50 έως 80 ετών που ολοκλήρωσαν την Εθνική Δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου για την Υγιή Γήρανση. Περισσότερες γυναίκες παρά άνδρες πληρούσαν τα κριτήρια για τον ορισμό του εθισμού της δημοσκόπησης. Όσοι δήλωσαν ότι ήταν υπέρβαροι, μοναχικοί ή με αρκετά κακή σωματική ή ψυχική υγεία είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες από άλλους να πληρούν τα κριτήρια εθισμού.

Η έρευνα επικεντρώθηκε σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα - γλυκά, αμυλούχα τρόφιμα όπως άσπρο ψωμί, αλμυρά σνακ, λιπαρά τρόφιμα και ζαχαρούχα ποτά - αλλά ζήτησε επίσης από τους συμμετέχοντες να εξετασθεί οποιοδήποτε φαγητό με το οποίο είχαν πρόβλημα τους τελευταίους 12 μήνες.

«Η ικανότητα αυτών των τροφών να πυροδοτούν τα βασικά, κλασικά σημάδια του εθισμού, είναι αντίστοιχη με ό,τι βλέπουμε με το αλκοόλ και τον καπνό σε αυτόν τον ηλικιωμένο πληθυσμό», δήλωσε η Ashley Gearhardt, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Michigan στο Ann Arbor. «Πιστεύουμε ότι αυτό ισχύει και σε νεότερους πληθυσμούς».

Η Gearhardt υποψιάζεται ότι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα , τα οποία είναι πλούσια σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι, εισχωρούν στο σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου, προκαλώντας την απελευθέρωση ντοπαμίνης, της ίδιας χημικής ουσίας που κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν ευχαρίστηση όταν λαμβάνουν αρκετό φαγητό, κάνουν σεξ ή λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα.

Ένα άλλο ''ύπουλο'' συστατικό αυτών των τροφών, είπε, είναι ότι οι εταιρείες αφαιρούν τις φυτικές ίνες και το νερό, γεγονός που διευκολύνει τους ανθρώπους να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες χωρίς να αισθάνονται ποτέ κορεσμένοι.

«Όταν αισθάνεσαι χορτάτος, υπάρχουν ορμόνες στο έντερο που μειώνουν το σύστημα ντοπαμίνης», προσέθεσε η Gearhardt. «Αυτές οι τροφές δεν φαίνεται να σηματοδοτούν κορεσμό, επομένως δεν υπάρχει μείωση του συστήματος ντοπαμίνης».

«Το μεγάλο ζήτημα με τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είναι να συνειδητοποιήσεις ότι μόλις φας ένα, μπορεί να μην μπορείς να σταματήσεις σε ένα και μπορεί να χρειαστεί να συνεχίσεις να τρως περισσότερο», είπε η Δρ Vijaya Surampudi, επίκουρη καθηγήτρια ιατρικής στο Κέντρο Διατροφής του Ανθρώπου στο UCLA. «Η βιομηχανία τροφίμων είναι πραγματικά έξυπνη».

Η Surampudi είπε ότι λέει στους ασθενείς της να αποφεύγουν τα φαστ φουντ και αυτά που είναι φορτωμένα με πρόσθετη ζάχαρη και, για παράδειγμα, αντί για λευκό ψωμί, να επιλέγουν προϊόντα από δημητριακά ολικής αλέσεως, τα οποία θα τους δώσουν ένα αίσθημα κορεσμού.



Σχετικά Άρθρα