ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εντείνεται η ανησυχία για την παχυσαρκία ανά τον κόσμο

21 Νοεμβρίου 2022, 09:00

images

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το 2016 περισσότεροι από 1,9 δισεκατομμύρια ενήλικες παγκοσμίως ήταν υπέρβαροι και από αυτούς, 650 εκατομμύρια έπασχαν από παχυσαρκία, ενώ ο παγκόσμιος επιπολασμός της παχυσαρκίας τριπλασιάστηκε μεταξύ 1975 και 2016. Μάλιστα, ο ΠΟΥ υποστηρίζει ότι η παχυσαρκία δεν είναι πλέον μόνο ένα ατομικό πρόβλημα, αλλά μια παγκόσμια επιδημία - στην οποία αναφέρεται ως «globesity» - που κυριαρχεί σε πολλά μέρη του κόσμου.

Μιλώντας στο Medical News Today, ο Δρ Eamon Laird, ανώτερος ερευνητής στο Trinity College του Δουβλίνου στην Ιρλανδία, σημείωσε ότι το ζήτημα δεν περιστρέφεται γύρω από την ενασχόληση με ξεπερασμένα στερεότυπα ομορφιάς που θεωρούν θεμιτή την εικόνα ενός αδύνατου ανθρώπου.

Ο ίδιος κατήγγειλε ανοιχτά τις διακρίσεις λόγω παχυσαρκίας στην υγειονομική περίθαλψη. «Κανείς δεν πρέπει να κάνει κανενός είδους "fat shaming", κάτι που είναι εντελώς λάθος», τόνισε. «Ως επαγγελματίες υγείας, θα πρέπει να υποστηρίζουμε και να παρέχουμε συμβουλές σχετικά με τους στόχους του υγιεινού τρόπου ζωής».

Αντίθετα, υποστήριξε ότι η ανησυχία για την παχυσαρκία οφείλεται στους πολυάριθμους κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με αυτήν την κατάσταση. «Επίσης, δεν μπορούμε να κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας και να πούμε ότι η παχυσαρκία είναι φυσιολογική και δεν έχει σημασία - έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι θέτει την υγεία σε σοβαρό αυξημένο κίνδυνο ασθένειας και πρέπει να αντιμετωπιστεί», δήλωσε ο Δρ Laird.

Τι μπορεί λοιπόν να γίνει για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας σε βιώσιμο επίπεδο παγκοσμίως;

Μια μελέτη του 2011εξέτασε την αποτελεσματικότητα των εκστρατειών δημόσιας υγείας στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «υπάρχουν λίγα στοιχεία ότι οι παρεμβάσεις με βάση την κοινότητα και οι εκστρατείες κοινωνικού μάρκετινγκ που στοχεύουν ειδικά στην παχυσαρκία, παρέχουν σημαντικό ή διαρκές όφελος».

Οι συγγραφείς πρότειναν ότι «μία πιο κατάλληλη στρατηγική θα ήταν η θέσπιση πολιτικών και νομοθετικών αλλαγών υψηλού επιπέδου για την αλλαγή των περιβαλλόντων που ευνοούν την ανάπτυξη της παχυσαρκίας στα οποία ζούμε παρέχοντας κίνητρα για υγιεινή διατροφή και αυξημένα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας».

Ωστόσο, η καταπολέμηση του παγκόσμιου προβλήματος της παχυσαρκίας, απαιτεί κάτι περισσότερο από το να λέμε απλώς στους ανθρώπους να τρώνε λιγότερο και να ασκούνται περισσότερο. Πρέπει να κατανοήσουμε πώς αλληλεπιδρούν οι άνθρωποι με το περιβάλλον τους και πώς αυτό το περιβάλλον επηρεάζει την πρόσληψη τροφής.


Σχετικά Άρθρα